DEA otvara ured u Sofiji

SAD je bila veoma uspješna prekidajući put kokaina iz regije Latinske Amerike, gdje je njegova glavna proizvodnja, ka Sjevernoj Americi (AP)

Zvaničnik State Departmenta William Brownfield najavio je da će Američka agencija za suzbijanje narkotika (DEA) otvoriti ured u aprilu u Sofiji.

“Bugarska je ključna raskrsnica na balkanskom putu droge od Bliskog istoka ka Zapadnoj Evropi i polako postaje ‘tranzitna tačka’ na putu kokaina”, rekao je on, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, napori SAD-a na zaustavljanju trgovine kokaina koja ide iz Latinske Amerike dovela je do porasta broja pošiljki ka Evropi, pošto narkodileri traže nova tržišta za svoju “robu”.


Brownfield: Bugarska ključna raskrsnica
na balkanskom putu droge [EPA]

“SAD je bila veoma uspješna prekidajući put kokaina iz regije Latinske Amerike gdje je njegova glavna proizvodnja, ka Sjevernoj Americi. Ali, trgovci kokainom nisu prekinuli poslovanje. Oni traže nova tržišta – prvo, u svom latinoameričkom tržištu u Brazilu i Argentini i drugo, uspostavili su nova tržišta u Evropi”, naveo je Brownfield tokom posjete Sofiji.

Brownfield je kazao da se kokain iz Latinske Amerike šalje preko Atlantika do Sjeverne Afrike, a zatim kreće put Evrope.

Snažan poticaj

“Otvaranje ureda DEA će dati snažan poticaj zajedničkoj borbi protiv krijumčarenja droge”, rekao je Borislav Sarafov, šef bugarskog Apelacionog tužilaštva, nakon sastanka s Brownfieldom.

Zvaničnik State Departmenta posjetio je zgradu tužilaštva u Sofiji kako bi se upoznao s radom novoosnovanih ureda specijalnog tužilaštva, javlja bugarska novinska agencija Focus.

“Uz dobru saradnju s DEA, razmjena iskustava i informacija s FBI i Tajnom službom je veoma važna. U saradnji s FBI može se pratiti djelovanje američkih i bugarskih kriminalnih grupa i protoka novca nagomilanog kroz kriminalne aktivnosti. Borba s organiziranim kriminalom može se nazvati uspješnom tek kada kriminal bude lišen kapitala”, rekao je Stefanov.

On je ocijenio da Bugarska ima potencijal da bude lider na Balkanu u borbi s krijumčarenjem droge, distribucijom lažnog novca i trgovinom ljudima.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO