U plemenskim sukobima u Jemenu 17 poginulih

Ubijeni Tarek el-Dahab je bio oženjen sestrom imama Anwar al-Awlaqija (Al Jazeera)

U plemenskim sukobima u Jemenu, koji su uslijedili nakon ubistva lokalnog vođe al-Qaede, poginulo je 17 ljudi, javile su agencije.

Oružani sukob je izbio u četvrtak, nakon što je Tareka al-Dahaba ubio njegov polubrat Hizam u gradu al-Masanehu, u kome ta porodica ima uporište u provinciji Bayda, reklo je nekoliko plemenskih šefova, potvrđujući da se dvojica braće nalaze među 17 poginulih.

Izvori tvrde da je 11 pripadnika plemena ubijeno kada je pogođeno njihovo transportno vozilo.

“Naoružani pripadnici al-Qaede ispaljivali su rakete na kuću Hizama, ubivši njega i njegovog brata Mayida, kao i njihovog nećaka Ahmeda”, prenosi AFP, pozivajući se na neimenovani izvor.

Izvori tvrde da je 11 pripadnika plemena ubijeno kada je pogođeno njihovo transportno vozilo.

Veze s Awlaqijem

Šef plemena kazao je da su vlasti primorale Hizama da ubije Dahaba, koji je u janauaru preuzeo kontrolu nad gradom Radahom, oko 130 kilometra jugoistočno od prijestolnice Sane.


Ali Abdullah Saleh [EPA]

Dahab je imenovan za lokalnog “emira” kada su njegovi saborci preuzeli grad Radah, ali su ga bili primorani pod pritiskom plemena napustiti nakon devet dana.

Tarek el-Dahab je bio oženjen sestrom imama Anwar al-Awlaqija, koji je ubijen u septembru, kako se tvrdi, u napadu američke bespilotne letjelice.

Awlaqi, koji je rođen u SAD-u, imao je američko državljanstvo i vjeruje se da je bio vođa al-Qaede na Arapskom poluotoku (AQAP).

U augustu je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) saopćilo da je “veoma zabrinuto zbog pogoršane sigurnosne situacije u Jemenu, uključujući prijetnje al-Qaede”.

Predsjednički izbori

AQAP i još neke grupe iskoristile su skoro jednogodišnji krvavi protest u Jemenu protiv predsjednika Ali Abdullaha Saleha da ojačaju svoju prisutnost na jugoistoku provincije Shabwa i Marib, pišu agencije.

Saleh se nalazi na liječenju u SAD-u, nakon što je teško ranjen u bombardiranju predsjedničke palate u Sani u junu prošle godine.

Hadi je sada jedini kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim za 21. februar.

Saleh, koji je vladao zemljom 33 godine, u novembru je, nakon 10 mjeseci nemira, potpisao dogovor kojim je prenio ustavna ovlaštenja na svog zamjenika Abdrabuha Mansura Hadija.

Hadi je sada jedini kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim za 21. februar.

Izvor: Agencije