Tri mjeseca zatvora za Le Pena

Le Pen (83) je prepustio vođenje stranke u januaru 2011. godine svojoj kćerki Marini (desno) (AFP)

Apelacioni sud u Parizu osudio je na tri mjeseca zatvora s odgodom i na 10.000 eura novčane kazne bivšeg lidera ekstremne desnice Jean-Marie Le Pena za izjavu da njemačka okupacija u Francuskoj za vrijeme Drugog svetskog rata nije bila “posebno nehumana”.

Ova kazna za “osporavaje zločina protiv čovječnosti” potvrda je one koju je izrekao sud za prekršaje u Parizu 2008. godine.

Osnivač i počasni predsjednik Nacionalnog fronta i njegov advokat nisu bili prisutni na izricanju presude, prenosi AFP.

‘Njemačka okupacija nije bila posebno nehumana, iako je bilo mrlja, neizbježnih u zemlji od 550.000 kvadratnih kilometara’, kazao je Le Pen.

Sud za prekršaje u Parizu proglasio je Le Pena 8. februara 2008. godine krivim za “odbranu ratnog zločina”, nakon njegovih izjava objavljenih u januaru 2005. godine u sedmičniku ekstremne desnice Rivarol.

Le Pen je izjavio: “Bar u Francuskoj, njemačka okupacija nije bila posebno nehumana, iako je bilo mrlja, neizbježnih u zemlji od 550.000 kvadratnih kilometara.”

Le Pen (83), više puta kandidat na predsjedničkim izborima, prepustio je vođenje stranke u januaru 2011. godine svojoj kćerki Marini, koja je kandidat za predsjedničke izbore u aprilu i maju 2012. godine.

On je još uvijek europoslanik.

Izvor: Agencije