Samit lidera Pakistana, Irana i Afganistana

Karzai, Zardari i Ahmadinejad tokom susreta u Islamabadu 16.februara (EPA)

Pakistan je u četvrtak ugostio predsjednika Afganistana Hamida Karzaija te Irana Mahmouda Ahmadinejada na trojnom dvodnevnom sastanku o mirovnom procesu u Afganistanu i borbi protiv terorizma.

Treći sastanak na vrhu predsjednika triju država odvija se u doba pogoršanih odnosa između Washingtona i Islamabada, koji je od 2001. godine ključni američki saveznik u ratu protiv terorizma te u jeku izraelskih optužbi Iranu da je odgovoran za nedavne napade na izraelske diplomate u inostranstvu.

“Intervencija stranaca u našoj regiji i njihova masovna vojna aktivnost pojačale su nesigurnosti i teškoće u Afganistanu i u Pakistanu”, rekao je Ahmadinejad pri polasku za Islamabad te dodao da “rješenja za teškoće u regiji treba rješavati sama regija”.

O borbi protiv terorizma

Trojica predsjednika održat će konferenciju za novinare u petak ujutro, drugog i završnog dana samita, na kojem će, osim ekonomske i trgovinske saradnje, razgovarati o “borbi protiv terorizma” i mirovnom procesu u Afganistanu.

Odnosi Pakistana sa SAD-om napeti su zbog američkih optužbi Islamabadu da podržava talibane.

Sastanak se odvija u osjetljivom trenutku kada SAD pripremaju povlačenje svojih vojnika iz Afganistana do 2014. godine i pokušavaju u Kataru otvoriti dijalog s talibanima, zbog čega vlada predsjednika Karzaija strahuje da će biti isključena ili marginalizirana.

Odnosi Pakistana sa SAD-om napeti su zbog američkih optužbi Islamabadu da podržava talibane.

S druge strane Pakistan, jedina nuklearna vojna sila u muslimanskom svijetu, u očima Zapada i SAD-a ključna je zemlja za stabilnost regije.

Treći sudionik sastanka, iranski predsjednik, na stalnom je udaru izraelsko-američkih kritika zbog svog nuklearnog programa, kojim navodno nastoji razviti atomsko oružje, zbog čega Iran trpi međunarodne sankcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO