Rebalans slovenskog budžeta do kraja marta

Janez Sušteršič: Cilj je da parlament prihvati rebalans budžeta na svom aprilskom zasjedanju (zurnal14.si)

Slovenska vlada uskladit će rebalans državnog budžeta za ovu godinu do kraja marta, a cilj je da ga parlament prihvati na svom aprilskom zasjedanju, izjavio je u četvrtak slovenski ministar finansija Janez Šuštaršič.

“Vladu idućih sedmica čekaju rasprave o tome gdje izvesti uštede i u kolikim iznosima”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u Ljubljani.

Gornja dopuštena granica budžetskih rashoda u ovoj godini trebala bi biti poznata početkom idućeg mjeseca, dodao je, prenosi Hina.

Prema ranijim najavama nove slovenske vlade, koja je kao svoj glavni cilj postavila finansijsku stabilizaciju i štednju radi izlaska iz krize, budžet za ovu godinu rebalansom bi trebalo smanjiti za 800 miliona eura u odnosu na prošlogodišnji, a javnu potrošnju smanjiti 10 posto, što neki ekonomisti ocjenjuju upitnim bez otpuštanja ili smanjivanja plata u nabujalom javnom sektoru.

Bivši ministar finansija Franci Križanič nedavno je budžetski deficit Slovenije za 2011. godinu procijenio na 1,650 milijardi eura.

Cilj takvih mjera štednje, za koje predsjednik vlade Janez Janša tvrdi da nisu preradikalne u odnosu na neke druge zemlje koje su ih poduzele radi izlaska iz krize, jest smanjenje budžetskog deficita na 3,5 posto u ovoj godini.

Uz to, nova vlada želi rebalansom uskladiti potrošnju očekivanom smanjenju budžetskih prihoda zbog minimalne stope rasta koja se očekuje u ovoj godini, a budžet ne može finansirati novim zaduživanjem uz neodrživo visoke kamate nakon što su Sloveniji međunarodne agencije zadnjih mjeseci višestruko smanjile kreditni rejting.

Bivši ministar finansija Franci Križanič nedavno je budžetski deficit Slovenije za 2011. godinu procijenio na 1,650 milijardi eura, odnosno 4,6 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a postao je vrlo upitan zbog nemogućnosti daljnjeg zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu.

Izvor: Agencije


Povezane

Političku situaciju u Sloveniji sa velikom pažnjom prate strani investitori, a posebno oni iz Austrije. Privredna situacija još teža jer je agencija “Fitch” snizila rejting Slovenije za jedan bod. Jedan od najvećih problema nove vlade mogao bi biti pronalazak zajedničkog jezika sa sindikatima. Svaki šesti slovenac bi mogao ostati bez posla. Priču iz Ljubljane donijela […]

Published On 28 Jan 2012

Novinarka Al Jazeere iz Ljubljane je donijela više podataka o trenutno političkoj situaciji u Sloveniji, kao i izazovima koji čekaju mandatara za sastav nove vlade ove države – Janeza Janšu. Mirjana Hrga se također osvrnula i na subotnje glasanje u parlamentu Slovenije oko imenovanje Janše.

Published On 28 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO