Poziv Rusiji da ne isporučuje oružje Siriji

Amaterski snimak tenka sirijskih snaga sigurnosti u Homsu 16. februara (AP)

Evropski parlament (EP) izglasao je u četvrtak u Strazburu rezoluciju kojom je pozvao Rusiju da se uzdrži od isporuka bilo kakvog oružja Siriji, uključujući i ono odbrambeno.

Damask: Uhapšen vodeći aktivista

Sirijske snage sigurnosti uhapsile su u četvrtak vodećeg aktivistu u borbi za ljudska prava Mazena Darvicha i nekoliko drugih aktivista, pošto su upali u Darvichev ured u centru Damaska, izjavio je opozicionar Luaj Hussein.

Hussein, koji se protivi Assadovom režimu, izjavio je za Reutersu da je među uhapšenima i aktivista Jara Badr.

Darvich, koji se nalazi na čelu Sirijskog centra za medije i slobodu izražavanja, prikupljao je dokumenta o kršenju ljudskih prava od strane sirijskih snaga tokom 11-mjesečnih protesta protiv Assada.

On je bio uhapšen i prošle godine, poslije učešća u protestima koji su organizirani radi oslobađanja političkih zatvorenika.

“Ne smije se dozvoliti dalja eskalacija sukoba u Siriji. To vodi ka još većem broju civilnih žrtava”, navedeno je u rezoluciji EP-a, koji je pozvao Rusiju i Kinu da podrže oštru rezoluciju o Siriju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), prenosi agencija Itar Tass.

Prema istom izvoru, šef evropske diplomatije Catherine Ashton najavila je dan ranije da “Evropska komisija (EK) namjerava nastaviti pritisak na sirijske vlasti, razmatrajući nove sankcije protiv zvaničnog Damaska”.

“Sirijska kriza bila je i ostaje jedna od glavnih tema na dnevnom redu Evropske unije (EU). Hitan prioritet za nas je zaustavljanje represije režima  Assada (Bashar, predsjednik Sirije). Međunarodnoj zajednici potrebna je snažna rezolucija o Siriji”, kazala je Ashton.

Najava Moskve

Rusija i Kina uložile su veto prilikom nedavnog glasanja o sirijskoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti UN-a, a Moskva je objasnila da je razlog za odbijanje rezolucije “zahtjev režimu u Damasku da kapitulira i preda vlast naoružanim ljudima”, upozoravajući više puta na opasnost od ponavljanja libijskog scenarija.

Sena SAD-a: Brutalna i neopravdana upotreba sile

Rezolucija također izražava “veliko razočarenje” zbog veta Rusije i Kine na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja osuđuje Damsk za represiju.

U tekstu se poziva međunarodna zajednica da “razmotri sva zakonska sredstva koja su na raspolaganju kako bi zvaničnici sirijske vlade položili račune za zločine protiv humanosti i teška kršenja ljudskih prava” u Siriji, prenosi AFP.

Predsjednik komisije, demokrat John Kerry, priznao je da je ovaj usvojeni tekst umjereniji od originalnog, jer su neki senatori izrazili zabrinutost.

Jedan od njih, republikanac Bob Corker, izjavio je da je prvi nacrt mogao biti iskorišten kao dozvola za američku vojnu intervenciju protiv Sirije.

Izvor: Agencije


Povezane

Državni mediji u Siriji su objavili odluku Bashara al-Assada o održavanju nacionalnog referenduma o novom ustavu te zemlje, nakon čega bi u roku od 90 dana trebali biti održani parlamentarni izbori. Istodobno, nastavljeni su napadi na opoziciona uporišta.

Published On 15 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO