Obilježena godišnjica rođenja Kim Jong-Ila

Dan rođenja Kim Jong-Ila proglašen je "Danom sjajne zvijezde" (Reuters)

Sjeverna Koreja u četvrtak je slavila 70. godišnjicu rođenja svog pokojnog vođe Kim Jong-Ila, koja je obilježena velikom vojnom smotrom u prijestolnici Pjongjangu, prenijela je sjevernokorejska državna televizija.

Svečanost je trebala pokazati odanost kopnene vojske, avijacije i mornarice sinu Kim Jong-Ila, Kim Jong-Unu koji je zamijenio oca na čelnoj dužnosti.

Na televiziji su se mogle vidjeti arhivske snimke Kim Jong-Ila kako obilazi sela, poljoprivredna dobra i fabrike širom zemlje kako bi se upoznao sa svojim marljivim narodom.

“General Kim je bio jako zauzet, ali je našao vremena da posjeti dom moje kćeri”, rekla je starija žena.

“Nijedan svjetski čelnik ne može se usporediti s generalom Kimom”, dodala je.

‘Učvrstiti vlast’

Kim Jong-Il  je u srijedu promaknut u čin vrhovnog zapovjednika koji je prije njega imao samo njegov otac, Kim Il-Sung, otac i “vječni predsjednik” komunističke Sjeverne Koreje.

Analitičari drže da Pjongjang ovom proslavom želi opravdati drugu promjenu na vlasti i učvrstiti vlast mlađeg sina Kim Jong-Ila koji će, s nepunih trideset godina, upravljati sudbinom zemlje, prenose agencije.

Kim Jong-Un je u srijedu pratio smotru na kojoj je sudjelovalo više stotina vojnih časnika i državnih zvaničnika kako bi odali počast njegovu ocu.

Dan rođenja Kim Jong-Ila proglašen je “Danom sjajne zvijezde”. Njemu u čast širom zemlje podignuti su monumentalni spomenici, a hiljade Sjevernokorejaca su u srijedu pristizale na goru Paektu, gdje se, po njegovoj biografiji, rodio 16. februara 1942.

Međutim, većina historičara ipak smatra da se Kim rodio u Sovjetskom Savezu, gdje je njegov otac do 1945. predvodio pokret otpora protiv Japana, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

U studiju Al Jazeere u Beogradu gostuje Nenad Radičević, spoljnopolitički analitičar. Državna televizija, kao što smo vidjeli, novog vođu Kim Jong-Una, opisuje superlativima. Koliko se, zapravo, zna o novom sjevernokorejskom vođi?

Published On 08 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO