Nezaposlenost u Turskoj opala na 9,1 posto

U ovoj godini vlada u Ankari očekuje solidan četvoroprocentni ekonomski rast (Reuters)

Nezaposlenost u Turskoj tokom tri mjeseca, zaključno s decembrom 2011. godine, opala je na 9,1 posto od raspoložive radne snage, prema 11 procenata u istom periodu 2010. godine, objavljeno je u Ankari.

Broj nezaposlenih u Turskoj je opao tokom čitave minule godine za 382.000, na 2,42 miliona, navodi se u izveštaju nacionalnog statističkog instituta.

Uprkos pozitivnim pokazateljima, nezaposlenost u Truskoj i dalje ostaje veliki izazov za vladu u Ankari, jer, zbog velikog demografskog priraštaja, svake godine mnogo mladih ljudi traži zaposlenje, prenosi AFP.

Privreda Turske je doživjela spektakularan oporavak poslije globalne privredne krize, koja je buknula u ljeto 2008. godine.

Poznavaoci situacije na turskom tržištu rada upozoravaju, osim toga, da statistika ne daje pouzdane podatke i da je tzv. skrivena nezaposlenost znatno veća nego što se to zvanično priznaje.

Privreda Turske je doživjela, prema analitičarima, spektakularan oporavak poslije globalne privredne krize, koja je buknula u ljeto 2008. godine.

Vlada procjenjuje da je turska privreda lani imala veoma visok osmoprocentni rast, što je nešto manje nego u 2010. godini, kada je ostvarena još veća ekonomska ekspanzija od 8,9 posto.

U ovoj godini vlada u Ankari očekuje, uprkos dejstvu drugog vala globalne privredne krize, solidan četvoroprocentni ekonomski rast.

Prepolovljena stopa rasta u ovoj u odnosu na minulu godinu dijelom je posljedica krize u eurozoni, koja je značajan privredni partner Turske.

Izvor: Agencije


Povezane

Makedonski premijer Nikola Gruevski pozvao je turske biznismene da investiraju u Makedoniju.  Gruevski je sa delegacijom vlade i delegacijom privrednika u posjeti nekoliko turskih gradova gdje promoviše potencijale za investiranje u Makedoniju.  Gošća u studiju Al Jazeere u Skoplju je Ljubica Nuri iz Privredne komore Makedonije. 

Published On 30 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO