Napadači upali u zatvor i ispraznili ga

Grupa od oko 20 napadača razbila je eksplozivom kapiju jednog federalnog zatvora u Nigeriji i, poslije razmjene vatre s čuvarima, oslobodila svih oko 200 kažnjenika, javio je u četvrtak AP.

“Veća skupina naoružanih muškaraca napala je u srijedu navečer zatvor Koton Karfe, eksplozivom srušila ulazna vrata i otvorila vatru iz oružja”, rekla je glasnogovornica državne zatvorske uprave Hadiza Aminu.

“U pucnjavi je ubijen jedan naš čovjek, napadači su savladali ostale čuvare, otvorili ćelije i oslobodili 199 zatvorenika”, kazala je.

“Oko dvadeset naoružanih muškaraca napalo je zatvor. Bacili su eksplozivne naprave, kojima su raznijeli glavna zatvorska vrata, a potom su počeli pucati po čuvarima”, rekao je jedan od očevidaca.

Napadači su savladali čuvare, otvorili ćelije i oslobodili 199 zatvorenika.

Policija sumnja da su počinitelji pripadnici Boko Harama, grupe koja je u septembru 2010. godine napala zatvor u sjevernoj državi Bauchi, pri čemu je uspjelo pobjeći oko 700 zatvorenika.

Napad se dogodio u srijedu oko 19 sati u centralnom dijelu Nigerije, rekao je u četvrtak predstavnik zatvora Kajode Odejemi, prenose agencije.

Zatvor se nalazi u gradu Koton Karfi, u državi Kogi, južno od prijestonice Abuje.

Odejemi nije mogao saopćiti druge detalje napada na zatvor, iako su, izgleda, svi zatvorenici pobjegli.

Za napad izveden u srijedu niko još nije preuzeo odgovornost.

Izvor: Agencije


Povezane

Spaljena policijska stanica u gradu Kano, a oružana skupina napala i apoteku u uporištu grupe Boko Haram.

Published On 06 Feb 2012

U audio poruci puštenoj na Internet stranicama priznaje se da su nedavni napadi povezani s mučenjem članova ove grupe.

Published On 27 Jan 2012

U video snimci objavljenoj na internetu Shekau “obećao” nigerijskom predsjedniku još napada u zemlji u kojoj raste nasilje.

Published On 11 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO