Kineski potpredsjednik na farmi u Iowi

Topla dobrodošlica gostu iz Kine u gradiću Muscatine u Iowi (AP)

Potpredsjednik Kine Xi Jinping doputovao je u gradić Muscatine u Iowi, gdje je odsjeo na lokalnoj farmi, na kojoj je boravio prije skoro 30 godina, tada kao zvaničnik kineskog ministarstva poljoprivrede.

Visokog gosta iz Kine u srijedu navečer je dočekala porodica Eleanore i Thomasa Dvorchaka, koja ga je ugostila i 1985. godine, kada je bio u Iowi, s tim što je ova posjeta bila potpuno drugačija, uz ogromno policijsko osiguranje i veliki broj novinara američkih i kineskih redakcija.

Soba je bila puna dječijih igračaka, a gost je noćivao uz figurice iz filma Star Trek.

Xi je prije 30 godina ugošćen u sinovljevoj sobi supružnika Dvorchak, koji je tada upravo bio otišao na koledž.

The New York Times piše da je soba bila puna dječijih igračaka te da je visoki gost noćivao uz figurice iz filma Star Trek.

Thomas Dvorchak (72), penzoner koji sada živi na Floridi, kaže da gostu nisu smetale igračke te zaključuje da je on “bio vrlo skroman”.

Čajanka za poznanike

Xi se sada ponovio vratio u grad, ali ovaj put ima svoju sobu.

Za sve one ljude koje je susreo prije 30 godina organizirao je čajanku.


Xi je u Iowi vozio i traktor

Iako je posjeta Iowi, važnom poljoprivrednom dijelu Amerike, više simboličnog značaja, ipak pokazuje da Xi, koji će vjerovatno od sljedeće godine biti i novi lider Kine, želi izgraditi novi imidž kineskih rukovodilaca.

Stanovnici gradića koji ima samo oko 23.000 stanovnika toplo su pozdravili Xija, a posjetu vide i kao dobru reklamu za grad.

“Pokazali smo Xiju, kao svjetskom lideru, naše prijateljstvo, a želimo i da se ostatak Amerike zainteresira za naš grad i pozivamo sve zainteresirane da ulože novac kod nas”, rekao je gradonačelnik Muscatinea DeWayne Hopkins.

Bogata saradnja

Na lokalnom restoranu brze hrane stajao je natpis “Dobrodošli nazad Xi Jinpingu”, a pored tabla na kojoj je pisalo “Riblji sendvič, dva komada za tri dolara”.

Stanovnici ovog poljoprivrednog gradića smatraju da je velika čast što su ugostili tako važnog gosta.

Peking je sa 20 milijardi dolara potrošenih prošle godine najveći kupac američkih poljoprivrednih proizvoda.

“Mogao je da ode u Nebrasku, ili bilo koje drugo mjesto u srcu Amerike, ali se odlučio vratiti kod nas”, riječi su 62-godišnjeg Denissa Figga.

Kina i Amerika imaju bogatu saradnju na polju poljoprivrede i Peking je sa 20 milijardi dolara potrošenih prošle godine najveći kupac američkih poljoprivrednih proizvoda.

Xi će, poslije Iowe, posjetiti i Californiju, gdje bi trebao prisustvovati utakmici NBA ligaša LA Lakersa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO