Izvršeno smaknuće tri decenije nakon zločina

Kazna nad Robertom Waterhouseom je izvršena smrtonosnom injekcijom u zatvoru države Floride (AP)

Vlasti Floride izvršile su smrtnu kaznu nad 65-godišnjim muškarcem koji je proveo više od tri decenije u zatvoru za ubistvo žene koju je upoznao u kafiću, prenosi Reuters.

Kazna nad Robertom Waterhouseom je izvršena smrtonosnom injekcijom u zatvoru države Floride u Raifordu, a ovo je četvrto smaknuće jednog zatvorenika u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine.

Waterhouse je 1980. godine proglašen krivim i dobio smrtnu kaznu za ubistvo Deborah Kammerer, 29-godišnje žene iz St. Petersburga koju je upoznao u kafiću.

Odbijena i posljednja žalba

Njeno tijelo je pronađeno narednog jutra u nanosima blata u zaljevu Tampa, a autopsija je pokazala kako je bila silovana, pretučena i utopljena.

Policija je uhapsila Waterhousea, sedmicu nakon što je pronađeno tijelo ubijene. Istražitelji su pronašli uzorke krvi, kose i drugih vlakana čime je dokazano kako je bila u njegovom automobilu.

U vrijeme kada je Kammerer ubijena, Waterhouse je bio na uvjetnoj kazni zbog silovanja i ubistva 77-godišnje žene u New Yorku 1966. godine.

On je potom osuđen na smrtnu kaznu u septembru 1980. godine.

Njegovu prvobitnu smrtnu kaznu je odbacio Vrhovni sud Floride 1988. godine nakon što je Waterhouseov advokat tvrdio kako je tužiteljstvo napravilo grešku jer nije poroti predstavilo ključnu olakotnu informaciju, da bi druga porota potvrdila smrtnu kaznu dvije godine kasnije.

Njegova posljednja žalba je odbijena u srijedu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO