Ispunjeni uvjeti za paket pomoći Grčkoj

Venizelos je kazao da su stranački lideri obećali da će se držati dogovorenih mjera štednje (AFP)

Grčki stranački lideri ispunili su konačna dva zahtjeva za ispunjavanje uvjeta za finansijsku pomoć ovoj zemlji, a očekuje se da će paket spasa u vrijednosti od 130 milijardi eura biti objavljen u ponedjeljak.

Ministar finansija Evangelos Venizelos kazao je novinarima da je vlada odlučila kako će „zatvoriti rupu“ od 325 miliona eura u paketu štednje od 3,3 milijarde eura koje zahtijevaju Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF)prije nego što odobre paket spasa za Grčku.

Venizelos je dodao da su stranački lideri i pismeno obećali da će provesti mjere štednje, koje su ranije izazvale nasilne proteste u Atini u kojima je počinjena neprocjenjiva šteta u centru grada prošle nedjelje.

Pojačan nadzor

Grčkoj je potreban novac kako bi izbjegla bankrot 20. marta, kada bi trebala isplatiti 14,5 milijardi eura duga.

“Veliko pitanje tih 325 miliona eura je završeno i to je pomoglo diskusiji”, kazao je Venizelos nakon dugačke telefonske konferencije sa ministrima eurozone.

Nakon konferencije, Jean-Claude Juncker, predsjedavajući ministarske Eurogrupe, izdao je saopćenje rekavši da je postignut napredak, ali nije objavljivao detalje.

Kazao je da su Evropska centralna banka, MMF i Evropska komisija sastavili izvještaj o održivosti grčkog duga – što je preduvjet za odobravanje paketa pomoći – te da očekuje da će Eurogrupa moći donijeti potrebne odluke o Grčkoj na sastanku u ponedjeljak.

“Potrebno je omogućiti mehanizme pojačanog nadzora provođenja programa, kako bi bili sigurni da je prioritet isplata duga”, kazao je on.

“Prema elementima koji su trenutno na stolu te gore spomenutog napretka, uvjeren sam da će Eurogrupa moći donijeti potrebne odluke u ponedjeljak, 20. februara”, kazao je Juncker.

Stav opozicije

Jedno od preostalih pitanja bilo je pismeno obećanje Antonisa Samarasa, vođe konzervativne opozicione stranke, da će se držati obećanog programa štednje ako pobijedi na izborima koji se očekuju u aprilu.

Samaras, koji vodi u istraživanjima javnog mnijenja, predao je svoje pismeno obećanje u srijedu.

“Ako Nova demokratija pobijedi na sljedećim izborima u Grčkoj, ostaćemo posvećeni ciljevima i ključnoj politici ovog programa”, napisao je Samaras.

Međutim, dodao je da Grčku ekonomiju treba oživjeti i zadržao pravo da adaptira neke mjere paketa štednje, što bi moglo izazvati negodovanje partnera eurozone.

Nakon serije neispunjenih obećanja nakon što je Atina prvi put spašena bankrota u maju 2010. godine, u eurozoni vlada nepovjerenje.

“Kad pogledate interne političke diskusije u Grčkoj i istraživanja javnog mnijenja, morate se zapitati ko će zapravo nakon izbora garantirati da će se Grčka držati onoga što sada dogovaramo”, kazao je ministar finansija Njemačke Wolfgang Schaeuble za radio SWR2.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias, odgovorio je tokom govora održanog u Atini: “Ko je gospodin Schaeuble da vrijeđa Grčku? Ko su Holanđani? Ko su Finci?”

Izvori: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Ministar finansija Evangelos Venizelos je pozdravio taj ‘simboličan’ čin prvog čovjeka rezadužene članice Evropske unije.

Published On 15 Feb 2012

Umjesto sastanka, ministri finansija eurozone večeras će imati video konferenciju o sudbini Grčke. Sastanak je prolongiran za ponedjeljak, a u međuvremenu je Atina povukla presudni potez. Iz Grčke se javio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Published On 15 Feb 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO