Grčkoj malo 230 milijardi eura

Drugi paket uključuje sporazum Grčke i njenih privatnih kreditora o otpisu 100 milijardi eura od ukupnog duga koji dostiže 360 milijardi eura (Reuters)
Drugi paket uključuje sporazum Grčke i njenih privatnih kreditora o otpisu 100 milijardi eura od ukupnog duga koji dostiže 360 milijardi eura (Reuters)

Drugi paket pomoći za spasavanje Grčke od 230 milijardi eura ne bi bio dovoljan za ostvarenje dogovorenog cilja za smanjenje grčkog duga, izjavili su u četvrtak izvori u eurozoni.

Dodatne uštede

Grčka je u ćetvrtak saopćila da je pronašla način kako će u ovogodišnjem budžetu napraviti dodatne uštede vrijedne 325 miliona eura koje zahtijevaju EU i MMF.

Ovo je jedan od posljednjih uslova koje Atina treba ispuniti da bi dobila drugi paket finansijske pomoći od 130 milijardi eura.

Neimenovani izvor iz grčke vlade naveo je da će ova zemlja dobiti 100 miliona eura smanjenjem operativnih troškova ministarstva odbrane i oko 90 miliona eura smanjenjem plata u određenim javnim sektorima, i to ranije nego što je planirano.

“Preostalih 135 miliona eura dobit će se dodatnim smanjenjem operativnih troškova u ministarstvima unutrašnjih poslova, zdravstva, rada. Uštede u ministarstvu rada mogu se odnositi na smanjenje penzija”, rekao je neimenovani zvaničnik vlade.

Jedan neimenovani visoki zvaničnik je za AFP rekao da je izvještaj koji je dostavljen ministrima finansija eurozone pokazao da bi ukupan grčki dug uz pomoć tog novca bio smanjen na 129 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) do 2020. godine, umjesto na 120 posto BDP-a, što je cilj za dobijanje drugog paketa pomoći od Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Taj izvor je ukazao da bi, kako stvari sada stoje, bilo potrebno naći još 5,5 milijardi eura, povrh 130 milijardi eura planiranih zajmova za Grčku, od vlada članica eurozone.

Na sastanku ministara finansija eurogrupe u ponedeljak u Briselu moglo bi samo dato ‘zeleno svjetlo’ za pokretanje zamjene obveznica.

Drugi paket također uključuje sporazum Grčke i njenih privatnih kreditora o otpisu 100 milijardi eura od ukupnog duga koji dostiže 360 milijardi eura.


Vlada tvrdi da je pronašla metode za uštede

Zvaničnici EU ukazuju da bi zbog takvog razvoja događaja na sastanku ministara finansija eurogrupe u ponedeljak u Briselu moglo samo biti dato “zeleno svjetlo” za pokretanje zamjene obveznica, čime bi privatni investitori bili primorani na gubitak oko tri četvrtine vrijednosti grčkih obveznica koje imaju u svom vlasništvu.

Ne bi, međutim, bio odobren drugi paket pomoći za spasavanje Grčke koji je toj zemlji neophodan da bi izbjegla nekontrolirani bankrot kada joj 20. marta stigne na otplatu 14,5 milijardi eura duga koje bez tog novca nije u stanju platiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka o pomoći Grčkoj očekuje se u ponedjeljak. Nakon održane videokonferencije, predsjedavajući eurogrupe Jean-Claude Juncker je rekao da predstoje pregovori o tehničkim detaljima.  Odnose se na detaljne liste potrebnih ušteda i vremenskog okvira za njihovo provođenje.

Umjesto sastanka, ministri finansija eurozone večeras će imati video konferenciju o sudbini Grčke. Sastanak je prolongiran za ponedjeljak, a u međuvremenu je Atina povukla presudni potez. Iz Grčke se javio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO