Više od 120 povrijeđenih u Bahreinu

Vlada i opozicija sve više postaju partneri, tvrdi zvaničnik opozicije (AFP)
Vlada i opozicija sve više postaju partneri, tvrdi zvaničnik opozicije (AFP)

Više od 120 demonstranata povrijeđeno je ove sedmice u sukobima s policijom u Bahreinu, saopćili su u srijedu aktivisti, dok predstavnici šiitske opozicije kažu da su počeli kontakti sa sunitskom monarhijom o rješenju krize.

U bahreinskoj prijestonici Manami u utorak je obilježena godišnjica izbijanja šiitskih protesta, u okviru “Arapskog proljeća”, koji su u martu ugušeni silom, uz pomoć trupa zaljevskih zemalja.

Do ukidanja vanrednog stanja u junu ubijeno je najmanje 35 ljudi, a ukupan bilans je najmanje 60 mrtvih.

Šiiti, koji čine oko 70 posto od oko 525.000 stanovnika Bahreina, kažu da se decenijama suočavaju s diskriminacijom i da im je onemogućeno da dođu na visoke političke i sigurnosne funkcije, navode agencije.

Do ukidanja vanrednog stanja u junu ubijeno je najmanje 35 ljudi, a ukupan bilans je najmanje 60 mrtvih.

Aktivisti okupljeni u “Koaliciju mladih 14. februar” pozivaju na nove proteste dan nakon obilježavanja godišnjice protesta koji su ugušeni silom.

Traže parlamentarnu demokratiju

Prema riječima njihovih predstavnika, u protestima u ponedjeljak povrijeđeno je oko 20, a u utorak oko 100 demonstranata, od kojih 37 teško.


Khaled bin Ahmed [AFP/Getty]

Protesti su se nastavili i tokom noći po selima oko Maname.

Većina povrijeđenih liječi se po domovima, jer se plaše da će biti uhapšeni ako odu u državnu bolnicu.

S druge strane, Jasim Husain, bivši poslanik šiitske stranke al-Wefak, koja je najveća opoziciona grupacija u zemlji, izjavio je da su se predstavnici te stranke sastali s dvorskim ministrom Šeikom Khaledom bin Ahmedom, moćnim pojedincem iz vladajuće porodice Khalifa.

“Novost je da vlada sve više postaje partner i da shvaća da se problem ne može riješiti silom”, rekao je on, ne želeći iznijeti detalje razgovora.

Opozicija želi da Bahrein postane parlamentarna demokratija sa smanjenom vlašću vladajuće dinastije, gdje će o vladi odlučivati izabrani parlament, što bi bio prvi slučaj u Zaljevu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO