Iran objavio napredak nuklearnog programa

Iran insistira da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe (Reuters)

Iran je napravio pomak u svom nuklearnom programu izgradnjom novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma i proizvodnjom vlastitih ploča goriva za nuklearne reaktore, izvijestila je državna televizija.

Iran je razvio „centrifuge četvrte generacije“, napravljene od ugljičnih vlakana koje su „brže, proizvode manje otpada i zauzimaju manje prostora“ dok se okreću brže od zvuka kako bi pročistile uranijum.

Državna televizija također je izvijestila da je Iran ostvario pomak od 20 posto u obogaćivanju uranijuma u svom postrojenju Natanz, što je veće ostvarenje od prethodnih na tom mjestu.

Oštre sankcije

Ovi navodi, o kojima će kasnije u srijedu govoriti i predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, uzdrmat će Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike, koji vjeruju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje.

Iran insistira da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Sjedinjene Države uvele su izuzetno oštre ekonomske sankcije Iranu proteklih mjeseci kako bi zaustavili nuklearni program ove zemlje.

Ranije u srijedu je objelodanjeno da SAD i evropske zemlje razmatraju mogućnost izbacivanja Irana iz međunarodne bankarske mreže SWIFT, što bi dovelo do potpunog ekonomskog sloma ove zemlje.

Nakon uvođenja prvog vala sankcija, Teheran je zaprijetio da će zatvoriti Hormuški moreuz, kojim protiče većina nafte u Zaljevu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u novembru je izrazila sumnje da iranski nuklearni program ima vojne namjene.

Nakon pregovora u Teheranu prošlog mjeseca, ova agencija Ujedinjenih naroda ponovo će poslati delegaciju visokih zvaničnika u Iran sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije