Assad nudi izbore, tenkovi ubijaju civile

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ponudio je u srijedu održavanje višestranačkih izbora u roku četiri mjeseca, dok njegove snage nastavljaju napadati dijelove gradova pod kontrolom pobunjenika koji Assada nastoje svrgnuti s vlasti, a SAD njegovu ponudu ocijenjuju “smiješnom”.

Izložen međunarodnom pritisku da prekine krvavi obračun s pobunjenicima koji je, prema procjenama UN-a, dosad odnio više od 6.000 života, Assad je predložio da se u iduće dvije sedmice održi referendum o novome ustavu koji bi trebao dovesti do održavanja izbora u roku 90 dana.

Opozicione vođe odbacili su ponudu, a Sjedinjene Države nazvale su je “smiješnom”.

“Ona ismijava sirijsku revoluciju”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

“Nakon obećanja reformi obično su uslijedile još žešće brutalnosti i ovaj ih režim nikada nije ispunio od početka mirnih demonstracija u Siriji”, dodao je glasnogovornik. “Dani Assadova režima su odbrojani”, naglasio je Carney.

Istovremeno, sirijska vojska pokrenula je novu ofanzivu u gradu Hami pucajući na stambena naselja iz protuavionskih topova s oklopnih transportera, prenose aktivisti.

Topništvom su gađani i dijelovi grada Homsa, 13. dan za redom. Pješašdija je uz podršku oklopnih vozila ušla u četvrt Barzeh u Damasku pretražujući kuće i hapseći građane, tvrde očevici.

Spora diplomatija

Međunarodna nastojanja za zaustavljanje krvoprolića nastavljaju se, ali sporo. Francuska je objavila da o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a pregovara s Rusijom, najvećim dobavljačem oružja za Siriju, i da želi otvoriti humanitarne koridore za pomoć civilima.

“Ideju o humanitarnim koridorima koji bi nevladinim organizacijama omogućili pristup zonama gdje traju skandalozni masakri trebalo bi raspraviti Vijeće sigurnosti”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Parlamentarni izbori u Siriji bit će održani 90 dana poslije usvajanja novog ustava, o kome će se građani izjašnjavati na referendumu 26. februara, objavila je u srijedu sirijska državna televizija.

Novim ustavom je predviđeno uvođenje višepartijskog sistema u Siriji, kojom već skoro pola stoljeća upravlja partija Baas predsjednika Bashara al-Assada, protiv čije vlasti već 11 mjeseci traju žestoke demonstracije.

Sirijska televizija je javila da će, prema nacrtu ustava, predsjednik imati najviše dva mandata od po sedam godina.

Prema sadašnjem Ustavu nije ograničen broj sedmogodišnjih mandata za koje predsjednik može biti biran.

“Politički sistem države bit će zasnovan na principu političkog pluraliteta, a demokratija će biti prakticirvana kroz glasački sistem”, navela je televizija.


Hafez al-Assad [AFP/Getty]

U skladu s nacrtom ustava, nove stranke neće moći biti zasnovane na religiji, profesiji ili regionalnim interesima.

Skup u Tunisu

Prema postojećem Ustavu, koji je posljednji put mijenjao Assadov otac Hafez al-Assad još 70-ih godina prošlog vijeka, nije predviđen politički pluralizam i u njemu piše da je vladajuća Baas partija “lider države i društva”.

Tako je Assadov otac bio predsjednik Sirije 29 godina, a Assad tu funkciju obavlja od njegove smrti prije 11 godina, podsjeća Reuters.

U Tunisu će iduće sedmice, na incijativu Arapske lige (AL), biti održan međunarodni skup “Prijatelji Sirije” kako bi se izvršio diplomatski pritisak na režim u Damasku da prekine krvave obračune s opozicijom.

Ovu inicijativu AL-a podržale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska kao i druge zapadne zemlje, koje pokušavaju izvršiti pritisak na al-Assada i da pomognu građanima Sirije koji se već suočavaju s humanitarnom krizom.

Na skupu u Tunisu će se, kako se najavljuje, razgovarati o novim, još oštrijim ekonomskim sankcijama kako bi se izolirao režim u Damasku, što bi trebalo dovesti do pada al-Assada.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada