Američki nosač aviona prošao kroz Hormuz

Svjedoci navode da se iranski patrolni brod približio na tri kilometra nosaču te da su u blizini nadlijetali iranski avioni (Reuters)

Američki nosač aviona Abraham Lincoln prošao je kroz Hormuški moreuz, u blizini obale Irana, po drugi put u posljednjih nekoliko sedmica, prenijele su agencije.

Američki novinari na brodu izvijestili su da se iranski patrolni brod u jednom trenutku približio na tri kilometra nosaču te da su u blizini nadlijetali iranski avioni.

Iran zaustavio izvoz nafte u šest zemalja EU-a

U srijedu je iranska tv stanica Press na engleskom jeziku objavila da je ova zemlja zaustavila izvoz nafte u šest evropskih država u znak odmazde za sankcije Evropske unije.

Press TV navodi da se radi o Holandiji, Grčkoj, Francuskoj, Portugalu, Španiji i Italiji.

Ubrzo nakon te objave cijene sirove nafte skočile su za jedan američki dolar po barelu, tako da je cijena barela sada 118,35 dolara.

Drugi iranski patrolni brod nalazio se bliže obali, rekao je kontra-admiral Troy Shoemaker, zapovjednik borbene grupe nosača Lincoln. Nosač su pratili američka krstarica USS Cape St. George i razarač USS Sterett.

Demonstracija moći

Iranski zvaničnici nedavno su zaprijetili da će zatvoriti moreuz, kroz koji prolazi 20 posto svjetskog izvoza nafte, zbog spora sa Zapadom oko embarga na trgovinu iranskom naftom.

Odgovarajući na iranske prijetnje, SAD je ponovio da će taj strateški pomorski put zadržati otvorenim.

Plovidbom kroz Hormuz, Lincoln je završio misiju u Perzijskom zaljevu kojom je pokazana pomorska moć Zapada u vrijeme povećane napetosti s Teheranom.

Časnici na nosaču rekli su da nije bilo incidenata s iranskim snagama, a iransko izviđanje su opisali kao rutinsku mjeru Teherana u području strateškog moreuza, koji zajednički nadziru Iran i Oman.

Iako američki ratni brodovi prolaze kroz moreuz decenijama, sadašnje plovidba dolazi u trenutku porasta napetosti između Irana i Zapada oko iranskog nuklearnog programa.

Američka flotila

Posljednji američki nosač koji je napustio Zaljev bio je USS John C. Stennis krajem decembra, kada je glavni zapovjednik iranske vojske upozorio Washington da se američki nosač više ne smije vratiti.

Lincoln je bio na čelu flotile koja je uplovila u Perzijski zaljev prošloga mjeseca, zajedno s britanskim i francuskim ratnim brodovima u prikazu zapadnog jedinstva protiv iranskih prijetnji.

Nekoliko američkih helikoptera pratilo je borbenu skupinu nosača tokom prolaska u utorak, dok su deseci lovaca aviona F/A-18 i drugih aviona s Lincolna bili parkirani na palubi tokom prolaska kroz Hormuz.

Očekuje se da će Lincoln od četvrtka pružati zračnu podršku NATO misiji u Afganistanu. Američka ratna mornarica, čija je Peta flota stacionirana u Bahreinu u Perzijskom zaljevu, najavila je da se drugi nosač treba uskoro vratiti kroz Hormuški moreuz, ne navodeći datum njegova dolaska.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran, Izrael i SAD najavljuju i održavaju vojne vježbe u strateškom Hormuškom moreuzu, u koji je Britanija poslala najsavremeniji ratni brod.

Published On 07 Jan 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO