Oslobođen bivši libijski premijer

Al-Baghdadi al-Mahmoudi uhapšen je u Tunisu u septembru prošle godine (AFP)

Bivši libijski premijer Al-Mahmoudi, u okviru dvaju zahtjeva Tripolija za izručenje, oslobođen je u utorak u Tunisu, gdje je bio optužen za “ilegalan prelazak granice”, izjavio je njegov advokat Korchid.

Advokat je tražio njegovo hitno oslobađanje.

“Žalbeni sud u Tozeuru oslobodio je Al-Baghdadija al-Mahmoudija i stoga tražimo njegovo hitno oslobađanje. S pravnog stajališta, nema nikakvog razloga da se zadrži u zatvoru”, rekao je Korchid.

Bivši 70-godišnji libijski premijer prisustvovao je saslušanju u Tozeuru, na jugu zemlje, gdje je prevezen ambulantnim vozilom iz zatvora Mornaguja, blizu Tunisa, gdje je bio zatočen od kraja septembra.

Dva zahtjeva za ekstradiciju

Al-Mahmoudi je optužen u Tunisu za “ilegalan prelazak granice”, nakon hapšenja 21. septembra u blizini alžirske granice, nekoliko sedmica nakon pada Gaddafijevog režima.

Postoje dva zahtjeva libijskih vlasti za ekstradiciju, na koje je tunisko pravosuđe odgovorilo pozitivno u dva navrata.

Odbrana Al-Mahmoudija i organizacije za zaštitu ljudskih prava ocjenjuju da će on biti pogubljen ako bude vraćen u Libiju.

Bivši privremeni tuniski predsjednik Fouad Mebazaa nije nikada potpisao nalog o ekstradiciji.

Njegov nasljednik Moncef Marzouki obećao je da će ga isporučiti vlastima u Tripoliju kada budu zadovoljeni uvjeti za “pravedno suđenje”.

Odbrana Al-Mahmoudija i organizacije za zaštitu ljudskih prava ocjenjuju da će on biti pogubljen ako bude vraćen u Libiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO