Obama ugostio kineskog potpredsjednika

Xi i Obama u razgovorima o trgovinskom višku Kine sa SAD-om (AFP)

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u utorak u Bijeloj kući s kineskim potpredsjednik i budućim šefom države Xi Jinpingom o trgovinskom višku Kine sa SAD-om i neizbježnom temom – stanju ljudskih prava, izvještavaju agencije.

Obama je u razgovoru pokušao uvjeriti Xia da Washington bezrezervno podržava “miroljubivi” uspon Kine, ali je također jasno dao do znanja da napetosti između dviju zemalja koje se tiču ekonomskog i vojnog suparništva ne jenjavaju.

“Pokušali smo istaknuti da s iznimnim razvojem u posljednja dva desetljeća također dolazi i odgovornost… Želimo sarađivati s Kinom kako bi svi radili prema istim pravilima, a to uključuje uravnotežen protok trgovine ne samo između SAD-a i Kine, već cijelog svijeta”, rekao je Obama u Ovalnom uredu u društvu svog kineskog gosta.

Xi se nije osvrnuo na Obamine ‘upakirane’ kritike na račun politike Pekinga kada je riječ o trgovini.

Na čelu države u martu

Xi, koji bi u martu 2013. godine trebao zasjesti na čelo države, kazao je da se raduje izgradnji “kooperativnog partnerstva, utemeljenog na obostranom povjerenju i interesima”.


Protesti ispred Bijele kuće tokom posjete Xia

Nije se osvrnuo na Obamine “upakirane” kritike na račun politike Pekinga kada je riječ o trgovini, valutnom tečaju, ljudskim pravima ili vojnim težnjama, izrazivši tek nadu da će tokom posjeta upoznati “široki spektar američkog društva”.

Ispred Bijele kuće okupilo se oko 200 ljudi koji su demonstrirali protiv politike Kine u Tibetu.

Ljudska prava

Iako su američki dužnosnici najavili tu temu na razgovorima s Xiom, Obama je pred novinarima tek poručio da će Amerika nastaviti s pritiskom na Kinu po pitanju ljudskih prava.

Agencije javljaju da su se dvojica čelnika, po izlasku pred novinare, uglavnom smiješkala i klimala glavom.

Bijela kuća je nakon susreta objavila da je Xi pozvao Obamu da ponovo posjeti Kinu.

Izvor: Agencije