EU će novčano kazniti Španiju

Novi španski premijer Mariano Rajoy je u decembru okrivio bivšu vladu socijalista za preveliki deficit (Getty Images)

Evropska unija (EU) će vjerovatno do maja preduzeti mjere protiv nove vlade Španije zbog kašnjenja u provođenju strogih mjera štednje pred regionalne izbore idućeg mjeseca, izjavili su za Reuters dobro obaviješteni izvori.

Mada konačna odluka o tome još nije donijeta, Evropska komisija (EK) smatra da je nova španska vlada precijenila pokazatelj deficita u 2011. godini kako bi cifra za ovu godinu izgledala manja.

Španija, sem toga, nedovoljno brzo rješava problem pogoršanja javnih finansija koje se očekuju u 2012. godini, ugrožavajući time ekonomski rast u dugoročnoj perspektivi, ukazala su tri visoka zvaničnika EU.

Na pitanje da li će evropski komesar za ekonomska i monetrana pitanja Olli Rehn preduzeti mjere i predložiti da 27 ministara finansija EU uvedu sankcije protiv Madrida, jedan od zvaničnika je odgovorio da je to “veoma vjerovatno”.

Španija nedovoljno brzo rješava problem pogoršanja javnih finansija koje se očekuju u 2012. godini.

“To nije ono što želimo, ali ako postoji narušavanje, a to je gotovo neizbježno, tada ćemo morati to učiniti”, rekao je taj zvaničnik, koji je želeo ostati anoniman.

Bilo kakve sankcije protiv Madrida zbog neostvarivanja postavljnih ciljeva kad je riječ o budžetskom deficitu, što će vjerovatno biti novčana kazna, bit će predstavljene odvojeno od izvještaja EK-a o makroekonomskim neuravnoteženostima, u kojem će, kako se očekuje, Španija također biti posebno izdvojena.

‘Kriva bivša vlada’

Španija se od aprila 2009. godine nalazi u procesu takozvane procedure prevelikog budžetskog deficita zbog kršenja limita deficita EU od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP).


Luis de Guindos [AFP/Getty]

Od 27 članica EU, njih 23 trenutno prolaze kroz tu proceduru, ali bi se Madrid mogao suočiti s kaznom u visini do 0,1 posto BDP-a zbog neuspjeha u smanjenju deficita.

Novi španski premijer Mariano Rajoy je u decembru okrivio bivšu vladu socijalista za preveliki deficit i objavio da je deficit u 2011. godini dostigao osam ili čak i više od osam posto BDP-a, uglavnom zbog većeg od očekivanog smanjenja javnih finansija u španskim regionima.

Prema najnovijoj procjeni EK-a, budžetski deficit Španije je u 2011. godini iznosio šest posto BDP-a.

Mada je EK priznala da su izdaci na socijalnu zaštitu i isplate nadoknada za nezaposlene prošle godine bili veći od prognoziranih, ona smatra da je vladin pokazatelj previsok.

“Očekujemo zvanične podatke i ne vjerujemo sadašnjim ciframa”, kazao je jedan od izvora.

Odlaganje za žaljenje

EK očekuje da statistička služba EU, Eurostat, 23. februara objavi da je budžetski deficit Španije u 2011. godini bio manji od osam posto BDP-a.

Izvršno tijelo EU također ocjenjuje da je odluka španske vlade da odloži do kraja marta predstavljanje budžeta za 2012. godinu rizična.

Rajoy i njegov ministar ekonomije Luis de Guindos tvrde da je neophodno da vide prognozu EK-a prije nego što daju prijedlog novog budžeta.

Izvori u Briselu i Madridu, međutim, ukazuju da će španske vlasti vjerovatno odložiti sprovođenje bilo kakvih mjera stroge štednje do okončanja regionalnih izbora u Andaluziji, najvećem španskom regionu s najvećom stopom nezaposlenosti, koji će biti održani 25. marta.

EK ocjenjuje da je odluka španske vlade da odloži do kraja marta predstavljanje budžeta za 2012. godinu rizična.

“To odlaganje je za žaljenje. Prijedlog novog budžeta će biti predstavljeno tek u aprilu, što je zaista veoma loše. Mislim da oni ne shvataju kako je teška situacija”, rekao je jedan od zvaničnika.

Španija je ranije saopćila da će početi realizaciju novog budžeta što je prije moguće, ali zvaničnici smatraju da se to neće desiti do juna, što je prekasno da bi se bitno izmijenio kurs deficita u 2012. godini.

Izvor: Agencije