U sukobima u Atini nenadoknadiva šteta

Saopćeno je da je požar podmetnut u ukupno 45 zgrada (Getty Images)

U sukobima demonstranata i policije, najteži koji su zabilježeni u Grčkoj u posljednjim decenijama, nanijeta je nenadoknadiva šteta u Atini.

Demonstranti su podmetali požare po zgradama i pljačkali prodavnice tokom vikenda, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Atine Giorgos Kaminis.

“Pretrpjeli smo neprocjenjive štete”, kazao je on dok je stajao ispred historijske zgrade u kojoj je nekada bilo smješteno pozorište uoči Drugog svjetskog rata.

Zgrada je spaljena kada su u nedjelju navečer anarhisti s kapuljačama preko glava divljali gradom, prenosi DPA.

Demonstranti su podmetali požare po zgradama i pljačkali prodavnice tokom vikenda.

Radnici gradske čistoće čistili su grad, a najveće gradske ulice Panepistimious i Stadiou i trgovački kvart Ermou, u blizini trga Sintagma, pretrpile su najveće štete, a banke i prodavnice u njima su spaljene.

Mnoge prodavnice su opljačkane.

Miris suzavca i spaljenih zgrada još se osjećao u zraku i u ponedjeljak.

Nasilje je također zabilježeno u šest ostalih gradova širom zemlje, a najteže je bilo u Volosu, gdje su gradska vijećnica i poreski ured oštećeni u požaru, saopćila je policija.

EK pozdravila odluku

Saopćeno je da je požar podmetnut u ukupno 45 zgrada.

Rast i na Wall Streetu [AFP/Getty]

Analitičar kompanije GFT iz Londona David Morrison naveo je da je prvobitna reakcija tržišta bilo olakšanje, a euro i evropske akcije porasli su zbog nade da je najgore prošlo.

Međutim, mogući su “daljnji društveni neredi i štrajkovi, a grčka vlada mora ispuniti svoja obećanja”, ocijenio je on.

Rast eura bio je ograničen zbog neizvesnosti oko primjene grčkog plana štednje i dugotrajnih pregovora između Atine i njenih privatnih kreditora.

Kurs evropske valute napredovao je na 1,3260 dolara za euro, u odnosu na 1,3194 dolara od petka.

Premijer Grčke Lukas Papadimos je prije nedjeljnog glasanja parlamenta izjavio da, “ako propadnemo, nećemo više biti u mogućnosti bilo šta popraviti … paket [pomoći] je jedina nada za našu zemlju”.

Berze u Aziji su uglavnom bilježile rast nakon glasanja grčkog parlamenta.

Wall Street je također evidentirao rast akcija, pa je industijski indeks Dow Jonesa napredovao 0,5 posto na 12.830 poena, a američki indeks akcija S&P 500 za 0,7 posto, na 1.349,30 poena.

Izvor: Agencije