Josipović: Da više ne bude genocidnih ideja

Josipović: Da nikada više ne bude sličnih genocidnih ideja kakav je bio fašizam i kakav je bio nacizam (AFP)
Josipović: Da nikada više ne bude sličnih genocidnih ideja kakav je bio fašizam i kakav je bio nacizam (AFP)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u višednevnoj posjeti Izraelu, u ponedjeljak je položio vijenac u memorijalnom centru za žrtve holokausta Yad Vashemu u Jerusalemu te istaknuo da treba raditi na tome da nikada više ne bude genocidnih ideja.

“Ovo nije moj prvi susret s muzejima holokausta i svaki put me obuzme duboko poštovanje prema žrtvama i duboka žalost, jer kad vidite kolike su patnje i stradanja prošli ti ljudi, onda drugog osjećaja naprosto nema”, rekao je on nakon obilaska Yad Vashema, naglasivši da su ljudi u holokaustu stradali i na tlu Hrvatske.

Naša je zadaća da se sjetimo i poklonimo žrtvama, ne samo Jasenovca, ali posebno Jasenovca, kao najvećeg gubilišta na tlu Hrvatske.

“Među onim logorima koji se spominju, i koji su u Dvorani sjećanja, naveden je i Jasenovac”, rekao je hrvatski predsjednik.

“Naša je zadaća da se sjetimo i poklonimo žrtvama, ne samo Jasenovca, ali posebno Jasenovca, kao najvećeg gubilišta na tlu Hrvatske”, dodao je.

“Zajedno s drugim narodima, trebamo poraditi na tome da nikada više ne bude sličnih genocidnih ideja kakav je bio fašizam i kakav je bio nacizam”, kazao je Josipović, prenosi Hina.

Hrvatski predsjednik je u Dvorani sjećanja, gdje su ispisana imena nacističkih logora smrti, na prigodnoj svečanosti pojačao vječni plamen i položio vijenac.

‘Pravednik među narodima’

Nakon obilaska Yad Vashema, Josipović je položio vijenac i na obližnjem Mount Herzlu, nacionalnom groblju Izraela.


U Mount Herzlu [AFP/Getty]

Yad Vashem, službeni izraelski memorijalni centar za žrtve holokausta, osnovan je 1953. godine odlukom Knesseta.

Smješten u zapadnom dijelu Jerusalema, na području Mount Herzla, kompleks Yad Vashema sastoji se od nekoliko muzeja i memorijalnih spomenika, istraživačkog instituta, knjižnice, sinagoge i obrazovnog centra.

Godišnje ga posjeti oko milion turista i riječ je o drugom najposjećenijem mjestu u Izraelu, nakon Zapadnog zida u jerusalemskom Starom gradu, poznatom i kao Zid plača.

Yad Vashem nežidovima koji su spašavali Židove tokom holokausta dodjeljuje naslov “Pravednika među narodima”.

To je priznanje do sada dobilo više od 23.000 osobe.

Mount Herzl je od 1951. godine izraelsko nacionalno groblje, na kojem su pokopani pali vojnici te brojni izraelski čelnici, među kojima i troje bivših premijera, Levi Eshkol, Golda Meir i Yitzhak Rabin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO