Romney tijesno pobijedio u Maineu

Romney je poručio glasačima da je jedini kandidat koji može pobijediti predsjednika Obamu (Reuters)

Bivši guverner Massachusetsa Mitt Romney pobijedio je na republikanskim predizborima u Maineu, vrativši tako poljuljano povjerenje američkih birača, nakon poraza u tri savezne države od konzervativnog političara iz Pennsylvanije Ricka Santoruma.

Romney je osvojio 39 posto glasova u jednoj od najliberalnijih američkih država, a odličan rezultat je ostvario i teksaški kongresmen Ron Paul sa 36 posto glasova podrške, duplo više nego prije četiri godine.

“Zahvaljujem glasačima Mainea za podršku”, kazao je Romney. “Posvećen sam američkom preokretu i drago mi je što imam podršku toliko mnogo dobrih ljudi u ovoj divnoj državi”.

Poruke pobjednika

Romney je nazvao Baracka Obamu “propalim predsjednikom”, te dodao da je on “jedina osoba u ovoj utrci koja zaista može pobijediti predsjednika”.

“Znam šta treba učiniti kako bi Amerika postala najbolje mjesto na svijetu za otvaranje novih radnih mjesta”, poručio je Romney.

Santorum, koji je bljesnuo pobjedama u tri države ove sedmice, u subotnjim izborima u Maineu nije ostvario značajniji rezultat, sa osvojenih 18 posto glasova republikanaca, dok je totalni debakl doživio Newt Gingrich, osvojivši samo šest posto glasova.

Iako je Maine mala država i donosi samo 24 delegata za veliku republikansku konvenciju, koja će se održati u augustu, predizbori su pokazali da se Romney uspio oporaviti od neočekivanih poraza u Missouriju, Coloradu i Minnesoti, kao i da Paul i dalje može osvojiti solidan broj delegata koji bi mogli dovesti do izvjesnih promjena u vanjskoj politici Republikanske partije.

Sljedeći republikanski predizbori se održavaju u Arizoni i Michiganu 28. februara.

Izvor: Agencije