Sudan i Južni Sudan potpisali primirje

Jug je prošlog mjeseca zaustavio proizvodnju nafte nakon što je Juba optužila Khartoum za krađu ovog energenta (AFP)
Jug je prošlog mjeseca zaustavio proizvodnju nafte nakon što je Juba optužila Khartoum za krađu ovog energenta (AFP)

Sudan i Južni Sudan su nakon pregovora, kojima je upravljala Afrička unija, u Addis Ababi potpisali „sporazum o nenapadanju“.

Sporazum su potpisali Thomas Douth, šef obavještajnog biroa Južnog Sudana, i Mohammed Atta, direktor Sudanske nacionalne obavještajne i sigurnosne agencije.

„Dvije zemlje su dogovorile nenapadanje i kooperaciju“, rekao je u petak reporterima glavni pregovarač i nekadašnji predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mbeki.

‘Bez promjena na terenu’

Sudeći po sporazumu, dvije strane su dogovorile „međusobno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „suzdržavanje od bilo kojeg napada, uključujući i bombardovanje“.

Reporterka Al Jazeere Harriet Martin izvijestila je iz Khartouma da joj je jedan od posrednika rekao da se trenutna promjena na terenu i ne očekuje, ali da je svrha dogovora da „pozovu obje strane na odgovornost pošto su potpisale sporazum“.

Rekla je da je to memorandum o razumijevanju o nenapadanju koji pokriva pet principa, od kojih su najvažnije dvije klauzule „bez prekograničnih operacija“ i „bez podržavanja punomoćnika“.

Sjeverno od granice, u južnom Kordofanu, Juba je poznata po svojoj podršci Oslobodilačkoj vojsci / pokretu sudanskog naroda (SPLA/M), što je ključna tačka napetosti između ove dvije zemlje, dodala je Martin.

Pregovori između ove dvije nekad zaraćene strane praćene su čestim izljevima nasilja u pograničnim dijelovima, uključujući i države Abyei i Blue Nile.

Napetost raste i zbog kontroverznog prekograničnog naftovoda, pošto je jug zaustavio proizvodnju nafte prošlog mjeseca, nakon što je Juba optužila Khartoum za krađu sirove nafte u vrijednosti  od 815 miliona dolara, međutim o ovoj temi nije bilo razgovora.

Martin je kazala da su pregovarači željeli stvoriti bolju atmosferu među susjedima prije nego što otvore pitanje nafte.

Južni Sudan uzeo je tri četvrtine sudanske nafte nakon proglašenja nezavisnosti, ali sav cjevovod i izvozna postrojenja drži sjever.

Mirovni plan

Sporazum će uspostaviti i mehanizam za nadgledanje gdje obje strane mogu uložiti žalbu ukoliko dođe do pograničnih nesuglasica.

„Ukoliko dođe do žalbi ili optužbi sa bilo koje strane … onda bi ih trebalo usmjeriti zajedničkom mehanizmu“, rekao je šef pregovaračkog tima Mbeki.

Mbeki je pozvao obje strane da se pridržavaju dogovora.

„Veoma smo ozbiljni … obje strane imaju odgovornost da sada djeluju“, rekao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da bi moglo doći do eskaliranja nasilja ukoliko se ključna pitanja ne riješe, te je pozvao na mir.

„Došao je čas da vođe obje zemlje naprave potrebne kompromise … koji će garantirati mir i prosperitetnu budućnost“, rekao je on.

Očekuje se nastavak razgovora u glavnom gladu Etiopije u subotu, sa fokusom na odličan prihod od nafte, te na debatu oko problema naplate naftovoda.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO