Parlament Slovenije potvrdio Janšinu vladu

Janša: Potrebne mjere financijske konsolidacije, zajedno sa stimuliranjem zapošljavanja (AFP)

Slovenski parlament potvrdio je u petak većinom glasova novu vladu premijera Janeza Janše, koju podržava koalicija pet stranaka desnice i centra.

Za imenovanje nove vlade koju, uz Janšu koji je vladu vodio i u mandatu od 2004. do 2008. godine, čini 12 ministara, glasalo je 50 od 82 zastupnika koji su pristupili glasanju, 10 ih je bilo protiv, dok su se ostali suzdržali.

U predstavljanju programa svoje vlade i završnom obraćanju pred glasanje, Janša je naglasio da Slovenija ove godine mora smanjiti javnu potrošnju za deset posto u odnosu na prošlogodišnji budžet, jer se više ne može zaduživati.

Dodao je kako su potrebne mjere financijske konsolidacije, zajedno sa stimuliranjem zapošljavanja, investicija i privlačenja stranih investicija, kako bi Slovenija za dvije do tri godine izašla iz krize.

Janša je rekao da je to realnost s kojom se nova vlada i cijela država trebaju suočiti, kako ne bi bili potrebni drastičniji potezi, te da očekuje da se takvom načinu rješavanja problema neće suprotstaviti opozicija i sindikati.

Izvor: Agencije