Eksplozije u Alepu, ofanziva na Homs

"Ako nam ne pomognete, ubit će nas", poručuju stanovnici sela blizu Homsa (AFP)

Eksplozije su potresle sirijski grad Alepo, drugi po veličini, javili su aktivisti, dodajući da su se detonacije desile u blizini zgrade vojne obavještajne službe.

Rami Abdel Rahman, šef sirijskog Obzervatorija za ljudska prava, kazao je za AFP da su se desile tri eksplozije u sjevernom dijelu grada.

Državna televizija, međutim, kao i ministarstvo zdravlja, optužuju da su napade izvršili “teroristi automobilom bombom”, te da je u njima nastrdalo najmanje 65 osoba, a 175 povrijeđeno.

Napadač samoubica aktivirao je eksploziv u automobilu oko 100 metara od zgrade službe vojne sigurnosti, potvrđeno je iz ministarstva.

Drugi napad dogodio se u blizini zgrade sjedišta redarstvenih snaga, tvrde zvanični državni organi.

Žestoko granatiranje

Zvaničnik sirijske organizacije za ljudska prava rekao je da su tri napada izvršena u kvartovima Sahur, Marje i Daver el-Basel u gradu Alepu, u kojem do sada nije bilo sukoba.

Davutoglu: Razgovor s američkom državnom tajnicom

Šef turske diplomatije je ovo izjavio u Washingtonu, gdje će, kako je najavljeno u Ankari, razgovarati s državnom tajnicom Hillary Clinton o rješavanju krize u Siriji.

Ankara je blokadu rezolucije, na koju su stavili veto Kina i Rusija, okarakterizirala kao “fijasko”, koji je režimu u Damsku dao “licencu da i dalje ubija” svoje građane.

Poslije neuspjeha u Vijeću sigurnosti UN, Turska je pokrenula diplomatsku akciju kako bi se organizirala međunarodna konferencija o Siriji, mada se mnoge pojedinosti još ne saopćavaju.

Ističe se jedino da bi taj skup trebao biti održan u Turskoj ili u nekoj od zemalja regiona i da ona treba okupiti zemlje koje stoje iza sirijskog naroda, koji ja sada žrtva progona režima.

Premijer Tayyip Erdogan je poslije sjednice Vijeća sigurnosti UN-a bio u telefonskim kontaktu s predsjednikom Rusije Dimitrijem Medvedovom, ali detalji tih razgovora nisu saopćeni.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada