Saradnja Rusije, Bjelorusije i Kazahstana

Na čelu Kolegija nalazi se dosadašnji ruski ministar industrije i trgovine Viktor Hristenko (EPA)
Na čelu Kolegija nalazi se dosadašnji ruski ministar industrije i trgovine Viktor Hristenko (EPA)

Kolegij Euroazijske ekonomske komisije (EEK), kao stalno izvršno tijelo, zvanično je počeo raditi, a na njegovom čelu nalazi se dosadašnji ruski ministar industrije i trgovine Viktor Hristenko.

EEK je nadnacionalno tijelo, koje će nadgledati proces integracije postojeće Carinske unije i Zajedničkog ekonomskog prostora Rusije, Kazahstana i Bjelorusije i počelo je raditi 1. januara ove godine.

Odluke Kolegija donosit će se konsenzusom, dok u komisiji Carinske unije Rusiji pripada 57 posto glasova, a Kazahstanu i Bjelorusiji po 21,5 posto.

Savjet je zvanično stupio na dužnost 24. januara, a odluke će donositi prostom većinom.

Na čelu Savjeta EEK je vicepremijer Bjelorusije Sergej Rumas, dok se u njemu nalaze još tri zamjenika premijera, iz svake od država članica po jedan.

Odluke prostom većinom

Savjet je zvanično stupio na dužnost 24. januara, odluke će donositi prostom većinom, a ovlašten je da preispita ili suspendira odluke Kolegija.

EEK će u bliskoj budućnosti odlučivati i o nizu organizacionih pitanja, a od 1. jula zemijenit će komisiju Carinske unije, djelovati kao savezno ministarstvo, tako da će njene odluke biti obavezujuće za vlade država članica koje će se o njima prethodno dogovarati.

Kako su ranije najavili lideri tri države, formiranje EEK trebalo bi biti završeno do 2015. godine, a u međuvremenu bi se uniji moglo pridružiti još država, prije svih bivših članica bivšeg Sovjetskog saveza.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO