Tablet računari umjesto knjiga u školama

Digitalno doba zahtijeva i digitalne metode učenja. Vodeći se tom logikom, jedna srednja škola u Italiji lišila je svoje učenike školskog pribora te im umjesto toga podijelila tablet računare.

Učenici i njihovi profesori u institutu Ikaros u blizini Milana pioniri su novog projekta modernizacije sistema obrazovanja.

Učenici na nastavu dolaze s iPadima, a oni koji pohađaju nastavu za frizere na internetu nalaze modele frizura o kojima im profesorica drži predavanje.

Način predavanja

Francesca Micheletti priznaje da joj nije bilo jednostavno navići se na promjenu.

“Bilo je neobično koristiti iPad, jer mnogi učenici nisu znali kako. Pojedini nisu znali kako se preuzimaju slike sa interneta. Ali, na kraju smo se navikli i sad je nam je mnogo lakše nego prije”, rekla je ova učenica.

Ovo je pilot projekat, kojeg je lokalna vlada finansirala s gotovo šest miliona eura. Međutim, davanje tableta učenicima nije dovoljno da bi se napravila značajnija promjena u odnosu na klasične metode predavanja.

Alessandra Carenzio iz istraživačkog centra Univerziteta u Milanu smatra da profesori moraju promijeniti način svog predavanja.

“Ako profesori ne promijene svoj pristup, ako studenti ne budu aktivno uključeni, ako predavanja ostanu ograničena unutar četiri zida, ništa se neće promijeniti. Mora se promijeniti način predavanja”, smatra Carenzio. 

Proaktivno obrazovanje

Način predavanja mijenja se upravo zahvaljujući tehnologiji, smatra dekan Ikaros instituta Diego Sempito.

Profesori svoja predavanja spremaju na iPadima, ali tok predavanja mijenja se tokom nastave u zavisnosti od aktivnosti učenika.

“Ideja je da učenicima pružimo proaktivno obrazovanje, gdje su oni protagonisti, a ne samo pasivni posmatrači. iPad ima potencijala da postigne upravo to. Omogućuje učenicima da traže informacije na internetu tokom nastave, a ne tek kad dođu kući. Na nastavi također prave grafike, pišu zabilješke, a predavanje mogu i snimati”, objašnjava Sempito.

Plan Evropske komisije (EK) je da se slična tehnologija uvede u sve učionice evropskih škola do 2020. godine, tako da je pažnja tehnoloških eksperata sada usmjerena na Institut Ikaros, odnosno da li će ispuniti obećanja i dokazati da je tehnologija smjer u kojem obrazovanje treba ići.

Izvor: Al Jazeera