Ranjen šef afganistanskih obavještajaca

Grupe za ljudska prava optužile su Khalida, bivšeg ministra i ključnu figuru u borbi protiv talibana, za mučenje zatvorenika (Reuters)

Šef obavještane službe Afganistana ranjen je u pokušaju atentata u prijestolnici Kabulu.

Asadullah Khalid, koji vodi Nacionalnu upravu za sigurnost (NDS), teško je povrijeđen kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u prostorijama NDS-a, saopćili su zvaničnici u četvrtak.

“Bombaš je bio mirovni glasnik kojeg su talibani poslali u afganistansku Vladu. Oko tri poslijepodne imao je sastanak sa direktorom NDS-a i detonirao je eksploziv”, rekao je glasnogovornik sigurnosne uprave Shafiqullah Tahiri.

“On je trenutno u dobrom stanju. Operacija je bila uspješna”, dodao je,

Predsjednik Hamid Karzai posjetio je Khalida. “Hvala Bogu, on je dobro. Stanje je pozitivno. Sada postoji nada da će on opet biti zdrav”, rekao je predsjednik.

Afganistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad.

Karzai je Khalida, koji je bivši ministar i ključna figura u borbi protiv talibana, u augustu nominirao za šefa obavještajaca, što je Parlament odbrio uprkos protivljenju zapadnih grupa za ljudska prava koje su ga optužile da je mučio zatvorenike.

“On je prije bio ministar graničnih i plemenskih poslova, kada su ga neki optužili, uključujući jednog kanadskog diplomatu, da je umiješan u mučenje i trgovinu drogom”, rekao je novinar Al Jazeere Bernard Smith, koji izvještava iz Kabula.  

Preuzimanje sigurnosti

Amnesty International pozvao je Parlament da odgodi svoje odobrenje za njegovo imenovanje, tražeći od političara da ispitaju optužbe o Khalidovoj “umješanosti u brojne navodne slučajeve mučenja i druga kršenja ljudskih prava”.

NDS ima ključnu ulogu u borbi protiv talibana, koji su svrgnuti sa vlasti u invaziji koju je predvodio SAD 2001. godine nakon napada 11. septembra.

Utjecaj ove agencije najvjerovatnije će porasti nakon povlačenja američkih i NATO trupa iz Afganistana do 2014. godine, kada će se odgovornost za sigurnost vratiti afganistanskim sigurnosnim snagama.

Zbog toga su afganistanska policija i druge sigurnosne snage sve češće meta talibanskih napada.

Napad u četvrtak podsjeća na ubistvo nekadašnjeg afganistanskog predsjednika Burhanuddina Rabbanija u septembru 2011. koji je u to vrijeme bio lider vladinog mirovnog vijeća sa ciljem pomirenja sa oružanim grupama.

Talibanski mirovni predstavnik, koji se sastao sa Rabbanijem u njegovom domu u Kabulu, detonirao je bombu koja je bila sakrivena u njegovom turbanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Zadovoljni smo zbog ove odluke, koja predstavlja pozitivan korak u pravcu mirovnog procesa, saopćio Karzaijev glasnogovornik.

Published On 15 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO