NASA napravila Crni kliker

Sedmog  decembra 1972. godine, posada Apolla 17 je, sa udaljenosti od 45.000 kilometara, snimila čuvenu fotografiju Zemlje nazvanu Plavi kliker.

Četrdeset godina kasnije, specijalni NASA-in satelit snimio je vrlo detaljne noćne snimke Zemlje, koje naučnici nazivaju Crni kliker.

Na dnevnom svjetlu, oblaci prekrivaju kontinente i okeane naše planete.

Ali, na ovim spektakularnim snimcima, čini se da je nebo bistro i bez imalo oblaka.

Novi pogled na Zemlju dobijen je, zahvaljujući meteroološkom satelitu Sumi, koji je opremljen instrumentom za mjerenje infracrvenog zračenja, po imenu VIIRS.

On omogućava svemirskim letjelicama da snimaju planetu čak i noću, kad nema jake svjetlosti.

Ponegdje gradska svjetla izgledaju poput usamljenih zvijezda, dok na drugim mjestima podsjećaju na skup galaksija.

Vidi se sve

Naučnici ovakve snimke nazivaju Crni kliker. Na njima se vidi sve, od čamaca koji obasjavaju rijeku Nil do vatre u rafinerijama nafte i postrojenjima za obradu plina na Bliskom istoku.

Što je još značajnije, na ovaj način se mogu pratiti snažne oluje, čak i pri slabom svjetlu.

Na Himalajima, vide se ljudska naselja smještena uz prirodne granice koje stvaraju planine. Na snimcima Južne i Sjeverne Koreje, jasno su vidljive čak i političke granice.

Ali nisu sva svjetla vještačka, poput onih na snimcima šumskih požara u Australiji.

Novi snimci Zemlje noću nude jedinstvenu perspektivu i pokazuju ne samo gdje živimo, nego i gdje imamo najveći utjecaj na planeti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

NASA je dobila prve snimke misije čiji je cilj proučavanje dva opasna pojasa svemirske radijacije, koji okružuju Zemlju. Riječ je o audiosnimcima radiotalasa koje emituje naša planeta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO