Tenkovi raspoređeni oko Mursijeve palate

"Oružane snage i Republikanska garda neće biti sredstvo represije nad demonstrantima", rekao je general Mohamed Zaki (Reuters)

Tenkovi Oružanih snaga i Republikanske garde Egipta raspoređeni su u četvrtak ispred predsjedničke palate u Kairu, poslije okršaja između protivnika i pristalica predsjednika Muhameda Mursija u kojima je poginulo najmanje sedam osoba a više od 770 je povrijeđeno. Najavljeno je i Mursijevo obraćanje, u kojem bi trebalo da objavi prijedlog za rješenje krize. 

Oko palate se kreću i oklopna vozila sa vojnicima, a državna agencija Mena prenijela je da je mjera uvedena radi zaštite palate. Ova oblast bila je poprište haotičnih sukoba između pristalica Muslimanske braće i njihovih protivnika.

Pretučeni novinari RFI-a

Dva francuska novinara i jedan tehničar Radio France Internationala (RFI) pretučeni su u srijedu u Kairu dok su pokrivali sukobe između protivnika i pristalica predsjednika Mursija.

“Sahar Talaat, dopisnik servisa Latinska Amerika, Daniel Vallot, specijalni izvještač redakcije na francuskom jeziku, i Bertrand Haeckler, tehničar, izudarani su u nekoliko navrata dok su pokrivali demonstracije u blizini predsjedničke palate”, saopćio je RFI.

Radio precizira da su u četvrtak svi “van opasnosti”, jedino je Talaat morao biti podvrgnut “dodatnim pregledima u bolnici”.

Nedaleko od palate uočeno je najmanje pet tenkova i devet oklopnih transportera, prenio je Reuters.

Obećanje Egipatske vojske

Egipatska vojska obećala je da neće upotrijebiti silu protiv demonstranata.

“Oružane snage i Republikanska garda neće biti sredstvo represije nad demonstrantima”, rekao je general Muhamed Zaki, zapovjednik garde, javlja Mena.

Uz to, jedan od savjetnika Muhameda Mursija je najavio da će se predsjednik države u četvrtak obratiti naciji.
   
Mursi u svom televizijskom nastupu treba pružiti ruku opoziciji i pozvati na dijalog, dodao je taj savjetnik za AFP, ne rekavši hoće li Predsjednik iznijeti nove prijedloge.

“Više prijedloga je ponuđeno”, rekao je ne želeći otkriti identitet.   

Mursijeve pristalice pokušale su prethodno da razbiju opozicioni skup ispred predsjedničke palate, a u okršajima su korištene kamenice i zapaljive bombe. Stigli su i izvještaji o pucnjavi i neredima u drugim egipatskim gradovima.

Poziv Mursiju da suspendira dekret

Opozicioni lideri Muhamed al-Baradei i Amr Moussa optužili su organizaciju Muslimanska braća da je organizirala nasilje i da predsjednik Mursi snosi svu odgovornost.

Mursijevi protivnici nisu zadovoljni nacrtom novog ustava, o kojem će se građani izjasniti na referendumu tokom ovog mjeseca niti Mursijevom nedavnom odlukom da sebi dodijeli veća ovlaštenja.

Egipatsko vrhovno islamsko tijelo pozvalo je predsjednika Mursija da suspendira dekret kojim je proširio svoje ovlasti, te zahtijeva bezuvjetni dijalog između Predsjednika i njegovih protivnika.

“Mursi treba suspendirati najnoviji dekret i prestati ga koristiti”, kaže se u izjavi vjerske institutucije Al-Azhar.

Mursi tvrdi da je dekret neophodan kako sudovi ne bi spriječili održavanje referenduma i da će se odreći dodatnih ovlaštenja čim novi ustav bude ratificiran.

Izvor: Agencije


Povezane

U Kairu traju protesti građana. Opozicione grupe u Egiptu pozvale su na masovne proteste zbog odluke predsjednika Mohameda Mursija da 15. decembra raspiše referendum o nacrtu novog Ustava.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO