Novi planovi za gradnju izraelskih naselja

Naselja Maale Adumim dio je projekta E1 (Reuters)

Uprkos međunarodnom protivljenju, izraelski vojni komitet za planiranje objelodanio je u srijedu planove za izgradnju novog kontroverznog jevrejskog naselja kraj Jerusalema.

Planovi za razvoj područja poznatog kao E1 zvanično su predstavljeni na sastanku u srijedu, a sada je preostao rok od 60 dana za javne primjedbe.

Abbas: ‘Crvena linija’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je u srijedu da će blokirati izgradnju jevrejskog naselja kraj Jerusalema pravnim i diplomatskim sredstvima, ocijenivši da su planovi o širenju naselja, koje je ovih dana najavio Izrael, posebno u području zvanom E1, “crvena linija”.

“To se ne smije desiti. Palestinski predstavnik u UN-u je kontaktirao šefa UN-a Ban Ki Moona i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN-a da se ispitaju mogućnosti za rezoluciju protiv naselja”, rekao je Abas novinarima.

Tim projektom se predviđa izgradnja više od 3.000 novih domova u strateškom koridoru, ali bi ona mogla početi tek nakon više godina.

Ti planovi su bili zamrznuti pod pritiskom američkih administracija.

Izrael ih je oživio prošle sedmice, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) priznala Palestinu kao državu nečlanicu, posmatrača.

Palestinci kažu da će izgradnja u tom području odsjeći Jerusalem od Zapadne obale i uništiti svaku šansu za njihovu buduću državu, navodi AP.

Evropske zemlje, SAD, Australija i Brazil oštro su kritizirali izraelsku najavu širenja jevrejskih naselja.

Rekacija na odluku UN-a

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je, međutim, da je izgradnja u području E1 odgovarajuća reakcija na odluku Generalne skupština UN-a o unapređenju palestinskog statusa od entiteta posmatrača, čemu su se Izrael i SAD usprotivili.

Beni Kashriel, gradonačelnik jevrejskog naselja Maale Adumim, kazao je da je predao detaljne planove za E1 prije sastanka u srijedu.

Izraelski list Jerusalem Post navodi da će proći najmanje dvije godine prije nego što počne priprema zemljišta za izgradnju.

Plan o izgradnji je prvobitno odobren 1999. godine, a ovaj koji je razmatran u srijedu je detaljniji.

Izraelski ljevičarski pokret Mir sada upozorio je da bi izgradnja u E1 mogla uništiti dvodržavno rješenje, odnosno cilj stvaranja nezavisne Palestine, koja će živjeti u miru i sigurnosti kraj Izraela.

“Vlada Izraela ne kažnjava Palestince gradeći tamo, već kažnjava Izrael sprečavajući mogućnost za mir”, rekla je Hagit Orfan iz tog pokreta.

Evropska unija (EU) pozvala je u srijedu izraelskog ambasadora u Briselu i izrazila zabrinutost zbog planova Izraela da proširi jevrejska naselja na Zapadnoj obali, izjavila je glasnogovornica EU-a Maja Kocijančič.

Žestoka reakcija iz EU-a

“Izraelski ambasador je pozvan od strane izvršnog generalnog sekretara EEAS-a (vanjskopolitička služba EU-a) da se sastanu kako bi mu izrazio dubinu naše zabrinutosti”, kazala je ona.

Na reakciju EU-a na planove o izgradnji utjecat će “obim do koga će izraelski potezi predstavljati stratešku prijetnju mogućnosti povezane i održive države Palestine, s Jerusalemom kao podijeljenim glavnim gradom”, rekla je glasnogovornica.

“EU nastavlja pozivati Izrael i Palestince da se vrate, “bez odlaganja i bez preduvjeta, za pregovarački sto”, kazala je Kocijančič.

Ovo pitanje će u ponedjeljak, 12. fecembra, biti na dnevnom redu evropskih ministara vanjskih poslova.

Ranije je palestinski zvaničnik Saeb Erekat kazao da će potezi Izraela, pogotovo u osjetljivom području kraj Jerusalema, značiti kraj mirovnog procesa.

“Ako Izrael odluči graditi u E1 i odobriti naseljevanje u njemu, mi ćemo smatrati da je to odluka Izraela da okonča mirovni proces i dvodržavno rješenje, čime se okončava svaka šansa za razgovora o miru u budućnosti”, rekao je on, aludirajući na strateško područje koje povezuje Jerusalem i jevrejsko naselje Maale Adumim.

Izvor: Agencije