Johnson: Politička unija u EU-u je pogrešna

Johnson: Želimo manje birokratije i manje upliva iz Brisela u sve aspekte naših života (Reuters)

Gradonačelnik Londona Boris Johnson predložio je u utorak da Velika Britanija pokrene pregovore o redefiniranju odnosa sa Evropskom unijom pod uslovima koji odgovaraju Londonu.

Johnson je rekao da Velika Britanija treba ostati dio jedinstvenog evropskog tržišta, ali da se povuče iz političke unije.

On je u govoru u Londonu rekao da ova država treba biti dio „vanjskog kruga“ država EU-a, poput Norveške i Švicarske, pri čemu bi zadržala pravo da utiče na formiranje evropskih zakona.

Gradonačelnik britanske prijestolnice dodao je da o ovoj temi treba održati referendum i apelirao da premijer David Cameron „maksimalno iskoristi članstvo države u EU-u i jedinstveno tržište, a da Velika Britanija ne bude istisnuta iz Unije“.

„Ne shvatam zašto stalno apeliramo da države eurozone održe ovu fiskalnu i političku uniju, kada u srcima znamo da je ona antidemokratska, a samim tim intelektualno, a vjerovatno i moralno pogrešna“, rekao je Johnson, član britanskih konzervativaca.

Slobodna trgovina

On je ocijenio da bi ostale države prihvatile ovakav prijedlog.

„Želimo slobodnu trgovinu. Želimo slobodu da sami određujemo svoju monetarnu politiku. Želimo nezavisnu poresku politiku. Želimo manje birokratije i manje upliva iz Brisela u sve aspekte naših života“, naglasio je gradonačelnik Londona.

Nedavna anketa agencije Opinion Research pokazala je da bi 56 posto Britanaca glasalo protiv članstva u EU-u na referendumu sa direktnim pitanjem o ostanku države u evropskom bloku, dok je samo 30 posto reklo kako bi željelo da država ostane u Uniji.

Britanski euroskeptici dodatno su ohrabreni neuspjehom nedavnog samita lidera EU-a, na kojem nije postignut dogovor o budžetu Unije u narednih sedam godina.

Izvor: Agencije