Izraelska praksa ‘kucanja na krovove’

Izraelsku vojsku optužuju za vođenje psihološkog rata protiv Palestinaca tokom nedavnog bombardiranja Pojasa Gaze.

Izrael ima takozvanu praksu “kucanja na krovove”, odnosno upozoravanja stanara određene kuće ili zgrade da će građevina biti napadnuta.

Kako iz Gaze izvještava dopisnik Al Jazeere Casey Kauffman, nikome nije jasno prema kojem principu vojska bira koga će upozoriti, a koga ne.

Bombe su pale na kuću vojnog zapovjednika Hamasa, ali i na ekonomskog savjetnika iste grupe.

Dolazak aviona i napad

Razlog zbog kojeg su stanovnici uspjeli snimiti napade je mali projektil upozorenja.

Vlasnik  kuće Essam Dalies kaže da je bio u skloništu, jer je izraelska bespilotna letjelica neposredno prije napada ispalila projektil.

Stanovništvo zna da Izrael time najavljuje dolazak aviona i napad. Svi su evakuirani i nije bilo žrtava.

Essam Dalies, savjetnik u Vladi Hamasa, kaže: “Znali su da unutra nema nikoga, ali gađali su kuću kako bi sve oko nje sravnili sa zemljom. Nisu imali konkretan cilj, samo su željeli uplašiti ljude.”

Tokom bombardiranja Pojasa Gaze, Izrael je srušio mnoge kuće poput Daliesove, ali nisu svi unaprijed upozoreni, javlja Kauffman.

Izraelski dužnosnici nisu dali službeno objašnjenje za rušenje kuće na sjeveru Gaze.

Ni stanovnici ne znaju zašto su to učinili, ali znaju da nije bilo nikakvog upozorenja.

Nassim Hejo, susjed, objašnjava: “Riječ je o nevinim ljudima, koji su mirno sjedili u svojoj kući.”

Gledali vijesti u kući

Fuad Hijazi poginuo je u napadu, kao i njegovi sinovi Muhamed i Soheib. Njihova majka je u kritičnom stanju i na liječenju je u Egiptu.

Preživjeli član porodice Osama Hijazi kaže: “Sjedili smo u sobi i gledali vijesti. Otac se u drugoj prostoriji igrao s dvojicom moje braće. Iznenada smo napadnuti. Svi smo se u jednom trenutku našli na podu.”

Mir se sad vratio u Gazu. Ali, mnogi još čekaju odgovor na pitanje zašto su neke porodice upozorene na napad, dok druge nisu.

Izvor: Al Jazeera