U Siriji poginulo 135 ljudi

Opozicija je raketama napala palaču predsjednika Assada (Reuters)

 

Oružani sukobi u Siriji odnijeli su 135 ljudskih života u posljednjih 24 sata, saopćio je sirijski Opservatorij za ljudska prava.

Intenzivna granatiranja gradova širom zemlje nastavljena su i u nedjelju, a snage odane vladi predsjednika Bashara al-Assada vode žestoke borbe sa pobunjeničkom Slobodnom vojskom Sirije (FSA) u Halepu, Homsu i predgrađima Damaska.

Opservatorij (SNHR), čije je sjedište u Londonu, saopćio je da je u napadima vojnih jedinica sirijske vlade u nekoliko gradova širom Sirije teškim naoružanjem ubijeno ukupno 135 osoba, javlja agencija Anadolija.

Napad na palatu

Pobunjeničke snage FSA-a izvršile su raketni napad na Narodnu palatu u Damasku, zgradu u kojoj je smještena kancelarija predsjednika Assada.

Vojna jedinica “Snage Damaska” koja pripada pobunjeničkim snagama, raketama domaće proizvodnje napala je Assadovu palatu sa visoravni iznad glavnog grada, objavila je agencija Anadolija.

Poslije napada, u blizini palate, okupio se veliki broj pripadnika vojske odane sirijskom režimu.

Dok još nije poznato da li su ispaljene rakete pogodile palatu, na internetu se pojavio video snimak koji pokazuje napad na tu zgradu.

“Snage Damaska” su poznate i kao jedinica koja djeluje u okviru pobunjeničke brigade “Spas Damaska”.

‘Gubiš, odlazi’

U međuvremenu, premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u Akcakalleu, mjestu koje je bilo meta granatiranja sa sirijske teritorije prethodnih mjeseci, kako je svijet već odavno poručio sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu da mora otići sa vlasti, javio je reporter agencije Anadolija.

“Više od 100 zemalja je priznalo opozicioni blok kao legitimnog predstavnika naroda. To je jasna poruka. Svijet ti kaže da odlaziš, da se gubiš”, poručio je Erdogan ukazujući na potrebu da sirijski predsjednik Bashar al-Assad popusti pred voljom naroda za političkom reformom u zemlji.

Podsjetio je da je u Siriji ubijeno skoro 50 hiljada ljudi tokom 21-mjesečnih sukoba.

“Na kraju će pravda pobijediti u Siriji. A, krvnik Bashar al-Assad će ostati upamćen po zločinima koje je počinio. Blizu 50 hiljada državljana Sirije je ubijeno od njegovih bombi”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije


Povezane

Izaslanik UN-a za Siriju Lakhdar Brahimi susreo se u Kairu sa šefom Arapske lige Nabilom Al Arabijem. Situacija u Siriji ocijenjena je krajnje dramatičnom. I dok traju politički napori, rat se nastavlja nesmanjenom žestinom. Samo u posljednja 24 sata poginulo je više od 400 ljudi.

Published On 30 Dec 2012

Troje novinara državnog radija Sirije prebjeglo je u Pariz gdje su svjedočili o pritiscima režima na medije. U Tursku su, pak, prebjegla dva vojna oficira ne želeći da i dalje služe režimu. Sukobi u Siriji nastavljaju se zajedno s diplomatskim naporima međunarodne zajednice da se sukob okonča. Inicijativa je sada u Moskvi, koja insistira na […]

Published On 29 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO