Pregovori o razoružanju kurdskih pobunjenika

Turski vojnici u blizini autobusa u koji su bombu postavili pobunjenici PKK-a (Reuters)

Turski obavještajci pregovarali su sa zatočenim vođom Kurda o razoružanju kurdskih pobunjenika kako bi se okončao sukob u kojem je dosad ubijeno više od 40.000 ljudi, prenose u ponedjeljak turski mediji.

Turska je prije nekoliko mjeseci počela pregovore s Abdullahom Ocalanom o prekidu štrajka glađu članova njegove Radničke partije Kurdistana (PKK), a premijer Tayyip Erdogan rekao je ovoga vikenda da se razgovori nastavljaju.

Poboljšanje uvjeta u zatvoru

Direktor turske obavještajne službe MIT susreo se s Ocalanom 23. decembra i s njim razgovarao četiri sata o donošenju deklaracije o prekidu sukoba početkom 2013, piše list Hurriyet.

Prema pisanju novina, Ocalan je zatražio da stupi u direktan kontakt s pobunjenicima i da mu se poboljšaju uvjeti u zatvoru te je najavio da neće razgovarati sa svojim advokatima ili s glavnom legalnom prokurdskom strankom dok ne završi pregovore s državom.

PKK je počeo prije 30 godina oružanu pobunu kojoj je cilj autonomija Kurda.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Oko 700 zatvorenika u Turskoj, osuđenih ili osumnjičenih da pripadaju PKK-u ili njoj bliskim organizacijama, počeli su štrajk glađu 12. septembra.

Published On 18 Nov 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO