Liječenje H. Clinton može trajati 6 mjeseci

Američka državna tajnica smještena je u Prezbiterijansku bolnicu u New Yorku (EPA)

Liječenje američke državne tajnice Hillary Clinton, koja je smještena u bolnicu zbog krvnog ugruška, moglo bi trajati do šest mjeseci, ocijenio je stručnjak neurolog vašingtonskog Univerziteta Georgetown Gholam Motamedi.

“Opasnost tromba zavisi od toga gdje je pronađen. Većim dijelom krvni ugrušci nisu veliki problem za ljekare i njihovo potpuno otklanjanje uz pomoć preparata i mjera za sprečavanje ponovnog formiranja može trajati do šest mjeseci”, rekao je Motamedi AP.

Ljekari namjeravaju da prate stanje Clinton 48 sati, propisani su joj preparati koji smanjuju koagulaciju krvi, ali nije saopćeno gdje je ugrušak formiran.

On je dodao da se smrtonosnim mogu ispostaviti formiranja ugruška u plućima ili glavi, prenosi agencija Tanjug.

Clinton je u ponedjeljak smještena u bolnici pošto su joj poslije prošlonedjeljnog potresa mozga pronašli krvni ugrušak. Ona je izgubila svijest poslije dehidriranja zbog stomačne infekcije.

Ljekari namjeravaju da prate stanje Clinton 48 sati, propisani su joj preparati koji smanjuju koagulaciju krvi, ali nije saopćeno gdje je ugrušak formiran.

Prema mišljenju neurologa iz bolnice Duke u Sjevernoj Karolini, Larryja Goldsteina, moderna medicina u stanju je da brzo ustanovi mjesto formiranja krvnog ugruška i da ga otkloni.

Ljekar smatra da je 48 sati dovoljno za rješavanje problema sa zdravljem Hillary Clinton.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama je u petak nominirao senatora iz Massachusettsa za nasljednika Hillary Clinton na poziciji glavnog američkog diplomate.

Published On 21 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO