Japan gradi nove nuklearne elektrane

Shinzo Abe je nedavno posjetio nuklearnu elektranu Fukushima Daiichi (Reuters)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako namjerava graditi nove reaktore usprkos protivljenju nuklearnoj energiji velikog dijela stanovništva nakon nesreće u Fukushimi, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.

Glavni japanski mediji izvijestili su o intervjuu koji je Abe održao u nedjelju na privatnoj TV stanici TBS, dan nakon njegova posjeta centrali Fukushima Daiichi, teško oštećenoj nakon cunamija 11. marta 2011.

“Novi reaktori bit će drukčiji od onih sagrađenih prije 40 godina, od onih u Fukushimi Daiichiju koji su prouzročili krizu”, objasnio je šef vlade prema odlomku koji citira dnevnik Mainichi.

“Izgradit ćemo ih objasnivši javnosti koliko su drukčiji kako bismo stekli njihovo razumijevanje”, istaknuo je Abe prema pisanju dnevnika Nikkei.

Od 50 reaktora u Japanu, 48 je izvan pogona zbog novih mjera sigurnosti na snazi nakon nesreće u Fukushimi.

U martu 2011.godine nakon razornog zemljotresa, cunami je udario u nuklearno postrojenje, a dan nakon toga, 12. marta, došlo je do eksplozija u tri nuklearna reaktora. 

Do nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichi došlo je zbog ljudske greške, zaključak je nezavisne komisije koja je formirana na zahtjev japanske Vlade.

Pad turizma

Fukushima je regija koja je pretrpjela najveću štetu. Mnogi poslovi su ugašeni, a turizam, koji je bio bitna industrijska grana, još ne pokazuje znakove oporavka. Dvadeset i jedan mjesec poslije nuklearne katastrofe, uzrokovane razornim zemljotresom, regiju Fukushime posjetio je veoma mali broj turista.

Glavni krivac je radijacija. Mnoga turistička mjesta oko Fukushime mogu samo posmatrati kako im nekada unosni poslovi sada propadaju. 

U turističkom centru Hawaian do prije koju godinu radilo je oko 1.100 ljudi a prije 2011. godine bilježili su blizu 1,2 miliona turista godišnje.

Zemljotres je srušio infrastrukturu. Veći dio je obnovljen i ove godine su zabilježili povratak polovine turista.

Izvor: Agencije