Izazovi iračkih snaga sigurnosti

Prošlo je godinu dana od povlačenja američkih vojnika iz Iraka. Sigurnost je sada u rukama nestabilne iračke Vlade koja se fokusirala na jačanje vojske i policije.

Mnogi građani strahuju da je to pretežak izazov za vlast i da, bez međunarodne podrške, neće moći održati mir u Iraku.

Irački policijski regruti izvode vježbe oslobađanja talaca i obračuna s napadačima.

U mnogim zemljama ove lekcije bile bi samo teoretske. Međutim, u Iraku, regruti će za samo nekoliko sedmica izaći na ulice i početi koristiti vještine koje su naučili.

Od odlaska američkih snaga oni su ti koji patroliraju iračkim gradovima.

“Veoma smo optimistični kad je riječ o policajcima i njihovim sposobnostima. Najbolji dokaz su Iračani koje možete vidjeti kako nakon ponoći šetaju ulicama Bagdada”, kaže Mohammed Abdul Rahman, glavni policijski inspektor, dodajući da ljudi opet mogu putovati širom zemlje.

Instruktori imaju niz diploma sa kurseva koje su vodili Amerikanci. Ali ovo je samo djelić onoga što je planirano – program obuke, vrijedan milijarde dolara, koji nikad nije realiziran pokazatelj je složenosti situacije u Iraku.

Sporazumi sa SAD-om

“Okupirali su Irak i srušili režim. U nekim aspektima, pomogli su u izgradnji; u drugim, uništili i naštetili Iraku. Amerikanci su se povukli, a sada je na nama da preuzmemo odgovornost” kaže Adnan Al-Assadi, v.d. ministra unutrašnjih poslova.

Sjedinjene države insistiraju da, iako su se vojnici povukli, nisu ostavile Irak na cjedilu, ističući sporazume o saradnji i prodaji oružja.

Ipak, Amerikanci više nisu jedini igrači na sceni. Iračani razgovaraju s Rusijom i Amerikom o zračnoj odbrani, protuzračnoj artiljeriji i radarskom sistemu, ističe načelnik glavnog štaba iračke vojske.

” Razmišljamo i o kupovini Apača ili MiG-ova 28. Imamo dvije opcije i izabrat ćemo najbolju”, kaže Babaker Zebari.

Također, planiraju kupovinu novih tenkova od SAD-a, a razmatraju i nabavku drugih oklopnih vozila i sofisticirane obavještajne opreme.

Jedna stvar koja nije prestala nakon odlaska američkih vojnika su napadi grupa poput Al-Kaide, koje su se sada okrenule lakšim metama.

Irak će se, uglavnom sam, boriti protiv ovih grupa i narednih godina.

Izvor: Al Jazeera