Clinton u bolnici zbog krvnog ugruška

Liječnici prate stanje Hillary Clinton i utvrdit će da li je potrebno daljnje djelovanje, rekao je njen glasnogovornik (Reuters)

Američka državna sekretarka Hillary Clinton primljena je u bolnicu u New Yorku zbog krvnog ugruška, izjavio je njen glasnogovornik.

Glasnogovornik State Departmenta Philippe Reines rekao je da je Clinton (65) hospitalizirana nakon liječničkog pregleda zbog potresa mozga koji je pretrpjela ranije ovoga mjeseca, prenose agencije.

“Liječnici državne sekretarke Clinton su tokom pretraga otkrili formirani krvni ugrušak, kao posljedicu potresa mozga od prije nekoliko sedmica”, rekao je Reines u saopćenju.

“Ona je tretirana s antikoagulansima i nalazi se u Prezbiterijanskoj bolnici u New Yorku, kako bi se moglo pratiti liječenje u narednih 48 sati”, dodaje se.

“Liječnici će i dalje procjenjivati njeno stanje, uključujući i druga pitanja povezana s potresom mozga, te utvrditi je li potrebno daljnje djelovanje”, navedeno je u saopćenju.

Stomačni virus

Clinton se nije pojavila na poslu otkako se vratila sa posljednjeg putovanja 7. decembra, iako je njen tim rekao da je ona u tom periodu radila od kuće.  

Ranije ovog mjeseca, State Department je saopćio da je državna sekretarka dobila težak stomačni virus tokom njene petodnevne posjete Evropi, zbog čega je otkazala put u sjevernu Afriku i Abu Dabi.

Sedmicu nakon toga, njeni doktori su rekli da je Clinton dehidrirala zbog posljedica stomačnog virusa te da je zbog toga i pala, usljed čega je pretrpjela potres mozga.

Otkako je preuzela dužnost državne sekretarke, Clinton je posjetila 112 zemalja i provela oko 400 dana u avionu.

Odgođeno svjedočenje

Zdravstveni problemi su je spriječili i da 20. decembra svjedoči u slučaju napada na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju 11. septembra kada je ubijen ambasador SAD-a u toj zemlji.

Kako pišu agencije, to je izazvalo kritike da ustvari pokušava izbjeći svjedočenje o ovom incidentu.

Clinton bi trebala odstupiti s dužnosti ubrzo nakon inauguracije predsjednika Baracka Obame 21. januara.

Prošle sedmice Obama objavio imenovanje senatora Johna Kerrya za novog američkog državnog sekretara, što još treba potvrditi Senat.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama je u petak nominirao senatora iz Massachusettsa za nasljednika Hillary Clinton na poziciji glavnog američkog diplomate.

Published On 21 Dec 2012

Hillary Clinton prihvatila zaključke istražitelja da je State Department odgovoran za sigurnosne propuste u vezi s napadom na Konzulat SAD-a u Bengaziju.

Published On 19 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO