Chavez u ‘delikatnom’ stanju

Zamjenik predsjednika Venecuele Nicolas Maduro u Havani, za vrijeme konferencije za štampu u vezi sa zdravstvenim stanjem Chaveza (Reuters)

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez pati od “novih komplikacija” nakon četvrte operacije karcinoma  koja je obavljena 11. decembra u bolnici u Havani, izjavio je zamjenik predsjednika Nicolas Maduro.

“Obaviješteni smo o novim komplikacijama nastalim nakon infekcije dišnih puteva. Njegovo stanje se može ocijeniti delikatnim”, kazao je Maduro u Havani za nacionalnu televiziju.

Reporterka Al Jazeere Teresa Bo je izvjestila kako je Chavez preko Madura poslao narodu najbolje želje.

Madurov najnoviji izvještaj, međutim, upućuje na sve sumorniju prognozu zdravstvenog stanja predsjednika Venecuele.

“Zdravstveno stanje predsjednika Chaveza i dalje je osjetljivo”, rekao je Maduro, dodajući da do komplikacija “dolazi u postupku koji nije bez rizika”.

Duhovna snaga 

Medicinski stručnjaci kažu da je uobičajeno kod pacijenata kojima je izvršena tako ozbiljna operacija da pate od respiratornih infekcija i da one mogu varirati od brzog oporavka do borbe za život.

Venecuelanski zamjenik predsjednika, nasljednik kojeg je odredio Chavez u slučaju da dođe do prijevremenih izbora, doputovao je u petak u Havanu radi posjete predsjedniku.

Njegove najnovije informacije o zdravstvenom stanju Chaveza znatno se razlikuju od onih od prošlog ponedjeljka, kada je rekao da je dobio telefonski poziv od predsjednika koji je taj dan hodao.

U nedjelju je Manduro istakao da je “zahvaljujući fizičkoj i duhovnoj snazi, predsjednik u stanju nositi se s tom teškom situacijom”.

Chavez (58) je 11. decembra podvrgnut četvrtoj hirurškoj operaciji otkad mu je u junu 2011. otkriven karcinom u području trbušne šupljine.

Izvor: Al Jazeera i agencije