Umrla Nobelovka Rita Levi-Montalcini

Levi-Montalcini je umrla u svom domu u 103. godini (AFP)

Slavna talijanska naučnica, dobitnica Nobelove nagrade za medicinu Rita Levi-Montalcini, koju će svjetska nauka pamtiti po važnim otkrićima o neuronima, umrla je u nedjelju u svom rimskom domu u 103. godini, objavila je Ansa.

Levi-Montalcini rođena je 22. aprila 1909. godine u Torinu. Njena majka bila je slikarica, a otac inženjer. Rita je s 20 godina počela studirati medicinu i s iznimnim je uspjehom završila 1936. godine. 

“Otac me naučio misliti, majka osjećati, voljeti”, izjavila je jednom prilikom.

Odlučila je nastaviti naučno-istraživačku karijeru na području neurologije, ali su fašistički antisemitski zakoni koji isključuju Židove iz svih akademskih i profesionalnih aktivnosti u Italiji izmijenili tok njene karijere.

Svoju laboratoriju preselila je u svoj podrum gdje je tokom čitavog Drugog svjetskog rata nastavila provoditi eksperimente na nervnim strukturama pilećih embrija.

Iz tih dana potječu i saznanja na kojima će se temeljiti i njezina kasnija, revolucionarna otkrića u SAD-u.

Doživotna senatorica

U SAD Levi-Montalcini odlazi 1946. na poziv univerziteta u St. Louisu. Tamo je ostala punih 30 godina i tokom svog rada izolirala je faktor rasta živaca (NGF) i epidermalni faktor rasta (EGF), dva otkrića za koja je 1986. s kolegom Stanleyjem Cohenom dobila Nobelovu nagradu za medicinu.

Njihova otkrića omogućila su bolje razumijevanja razvoja nervnog sistema, kao i veliki napredak na području razumijevanja cerebralnih bolesti poput Alzheimerove, drugih neuroloških komplikacija povezanih s dijabetesom te određenih kancerogenih promjena.

U augustu 2001. tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi imenovao ju je doživotnom senatoricom zbog zasluga za nauku i društvo.

U SAD-u je primljena u tamošnju akademiju nauke i nagrađena je najvišim američkim odličjem za nauku.

Do danas je bila najstarija živuća dobitnica Nobelove nagrade i prva uopće među Nobelovim laureatima koja je doživjela stoti rođendan.

Izvor: Agencije