Talibani smaknuli pakistanske vojnike

U Pakistanu su česti napadi talibana (AFP)

Talibani su smaknuli 21 pakistanskog vojnika, koji su oteti na sjeverozapadu Pakistana, saopćili su u nedjelju vladini dužnosnici. 

Muškarci, koji su oteti u petak u napadima na tri kontrolne staniceu blizini grada Peshawara, svezani su i ubijeni jedan po jedan.

Jedan je muškarac teško ranjen ali je preživio, a 21 tijelo je pronađeno nakon što su pripadnici lokalnih plemena izvijestili sigurnosne snage.

Glasnogovornik talibana preuzeo je odgovornost za ubistva i kazao da će nastaviti sa sličnim napadima na pakistanske snage sigurnosti.

Napadi talibana su česti u Pakistanu. U subotu je u Karachiju, u blizini autobuske stanice, eksplodirala bomba, a život je izgubilo osam osoba, dok su desetine povrijeđene. 

Karachi ima dugu historiju političkog i etničkog nasilja. Vjeruje se da je i dom mnogim talibanima koji su pobjegli od pakistanske vojske i američkih napada bespilotnim letjelicama.

Ranije ovog mjeseca, pakistanski talibani samoubice napali su automobilom bombom, raketama i vatrenim oružjem vojnu ispostavu kod aerodroma u Peshavaru, na sjeverozapadu Pakistana, pri čemu su ubijena četiri civila, više od 40 ih ranjeno, a živote je izgubilo pet napadača.

Napad na hodočasnike

Najmanje 19 šiitskih hodočasnika ubijeno je u nedjelju u napadu automobilom-bombom na njihov konvoj u nestabilnoj pakistanskoj pokrajini Baluchistan, na jugozapadu zemlje, objavile su lokalne vlasti.

Bomba je aktivirana daljinskim upravljačem pri prolasku tri autobusa u okrugu Mastung, tridesetak kilometara od središta pokrajine Quette, objavile su lokalne vlasti.

Hodočasnici su se kretali prema susjednom Iranu. Prvi podaci govorili su o troje mrtvih.

“Najmanje 19 osoba je poginulo a 25 ih je ozlijeđeno. Žrtve su šiitski hodočasnici”, kazao je Tufail Baluch, visoki dužnosnik lokalnih vlasti. Drugi dužnosnik Akbar Harifal potvrdio je nove podatke.

Približno 180 hodočasnika, pakistanskih šiita, raspoređenih u tri autobusa, kretalo se prema Iranu, prvoj šiitskoj zemlji na svijetu, susjedu pokrajine Baluchistan koju potresa nasilje spram šiitske manjine, napadi talibana i lokalni ustanak.

Izvor: Agencije