Rodbina nestalih Meksikanaca traži odgovore

Život jedne porodice u Meksiku zauvijek se promijenio kada je njihov sin otet prije godinu dana. On je postao jedan od nekoliko desetina hiljada Meksikanaca koji su nestali proteklih šest godina.

Kad je završio osnovnu školu, poput mnogih mladića u Meksiku, Alain Ceron slavio je sa drugovima i porodicom.

Ljubazan, ali miran, nakon što je završio školu, počeo je raditi s ocem kao vozač taksija.

Prošle godine, dan prije Božića, naoružani muškarci oteli su Alaina i četiri njegova prijatelja samo nekoliko blokova od njegove kuće u Cuernavaci.

‘Mislila sam da se krije’

“Kad sam shvatila da su ga oteli, pomislila sam da nikad više neću vidjeti sina. Mislila sam da se možda negdje krije. Bila sam potpuno šokirana”, priča Rosa Maria Ceron, majka.

Ali dva dana kasnije, dobila je poziv od sina. Pobjegao je i bio je u policijskom pritvoru u susjednoj državi Guerrero.

Kad je porodica otišla po Alaina, lokalne vlasti su im rekle kako je odbio da ih čeka. Objašnjenje koje njihov advokat osporava.

“Rekao je roditeljima da je prestravljen. Bio je pretučen i praktički nag. Nemoguće je da bi otišao na svoju ruku”, tvrdi Miguel Angel Rosette, advokat.

Nakon toga se Alainu izgubio trag i postao je jedan od više od 20.000 ljudi koji su tokom proteklih šest godina nestali u Meksiku.

“Ovo su fotografije mnogih muškaraca i žena koji su nestali ili ubijeni u posljednjih šest godina u Cuernavaci. Nakon pet mjeseci traganja za svojim sinom, Alainovi roditelji su došli i postavili njegovu sliku”, izvještava Rachel Levin.

Alainovo tijelo je u maju napokon otkriveno pored javne bolnice u Chilpancingu. Umro je od rane od metka na glavi, a na tijelu su bili vidljivi znakovi mučenja.

Do danas niko nije uhapšen, a lokalne vlasti odbijaju objasniti zašto su pustile Alaina da ode.
Njegovi roditelji krive vlasti.

Kao gubitak ruke

“Ne mogu da shvatim zašto mu nisu pomogli ili ga zaštitili, jer da jesu, još uvijek bi bio živ”, kaže njegova majka.

Prošlo je skoro godinu dana otkako je otac posljednji put vidio Alaina. Vrijeme dosad nije uspjelo izliječiti njegove rane.

“Gubitak sina je kao gubitak ruke. Stalno sam se pitao gdje je, gdje je. Kako mogu ikad biti kao prije?”, govori Jose Alfredo Ceron, otac.

Pitanja na koja nema odgovora. To je sve što je ostalo Jose Alfredu i Rosa Mariji, kao i hiljadama drugih koji su u nasilju u Meksiku izgubili svoje najmilije.

Izvor: Al Jazeera