Podignuta optužnica protiv Liebermana

Lieberman je ranije ustvrdio da nije zabrinut zbog sudskog procesa i izjavio je da ne teži nagodbi (EPA)

Protiv bivšeg ministra inostranih poslova Izraela Avigdora Liebermana u ovoj zemlji podignuta je optužnica koja ga tereti za prevaru, javio je danas izraelski radio.

Prema optužnici, koju je podigao izraelski državni tužilac, Lieberman je 2009. godine za ambasadora Letonije imenovao poznanika, koji mu je dao povjerljive informacije o policijskoj istrazi pokrenutoj protiv njega.

Time je Lieberman, prema optužnici, počinio prevaru i prekršio povjerenje.

Novi i glavni svjedok u slučaju protiv Libermana biće zamijenik šefa izraelske diplomatije Danny Ayalon, predsjedavajući komiteta koji je imenovao ambasadora.

 

Ostavka u novembru

Lieberman je tokom novembra podnio ostavku, nakon što je državni tužilac procijenio da ima osnova za pokretanje procesa protiv bivšeg ministra inostranih poslova.

Državni tužilac utvrdio je da nema osnova za vođenje postupka protiv Liebermana u odvojenom slučaju gdje je bio osumnjičen za pranje novca. 

Ranije je javljeno da Lieberman, vođa nacionalističke partije Izrael naš dom (Yisrael beiteinu), uprkos ostavci koju je dao a koja je prethodila podizanju optužnice, ostaje na listi kandidata koji se nadmeću zajedno s Likudom Benjamina Netanyahua na izborima 22. januara.

Očekuje se da će zajednička lista Netanyahuove i Liebermanove patije predvoditi novu vladu, uprkos preprekama s kojima se Lieberman suočio.

Lieberman je, međutim, ranije ustvrdio da nije zabrinut zbog sudskog procesa i izjavio je da ne teži nagodbi, što navodi na zaključak da proces neće biti završen do formiranja nove vlade, u martu.

On je bio godinama pod istragom zbog sumnji za pranje novca i korupciju.

Ozbiljne optužbe odnose sa na sumnju da je Lieberman primao miliona dolara od međunarodnih biznismena i pranje novca kroz lažne kompanije i bankovne račune.

Za te optužbe nije bilo dovoljno dokaza.

‘Lov na vještice’

Lieberman je porekao da je bilo šta loše učinio i istragu, koja je trajala čitavih 12 godina, opisao kao “lov na vještice”.

On se smatra najglasnijim izraelskim političarom koji je nedavno doveo u pitanje lojalnost izraelskih Arapa Izraelu.

Oštar je kritičar palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a živi u jevrejskom naselju na Zapadnoj Obali.

Rođen je u Moldaviji i jedan je od milion Izraelaca koji su se u Izrael uselili iz bivšeg SSSR-a.

Izvor: Agencije