Neobičan odgovor na nezaposlenost

Svjetska finansijska kriza ostavila je milione ljudi bez posla, a posebno je bila pogubna za perspektivu mladih ljudi.

U Južnoj Koreji, nezaposlenost među mladima porasla je na gotovo sedam posto. No, neki od njih pronašli su neobičan odgovor na ovaj problem.

Značajne promjene dogodile su se u posljednjih godinu dana u životu Seo Yoo-Ran.

U januaru je radila kao honorarac u malom uredu u južnom dijelu Seula. Našla se među hiljadama diplomanata koje je zatekla oskudica na tržištu rada, nakon godina mukotrpnog studiranja.

Banka solidarnosti

A danas, iako plata nije mnogo bolja, našla se među osnivačima nove kompanije, koja će sa radom startati naredne godine.

Banka solidarnosti mladih osnovana je kako bi pomogla onima koji se suočavaju sa poteškoćama kroz koje je ona prolazila cijele godine. 

„Trenutno sam generalna sekretarka. Iskreno, sumnjam da bih bilo gdje drugo pronašla bolje radno mjesto. Izuzetno sam zadovoljna poslom“, kaže ona.

A ne tako davno išla je vidovnjakinji za savjet da li bi sreću trebala potražiti u Australiji.

„Sada sam potpuno zaboravila na nju“, kaže.

U aprilu joj je posao u australskom salonu ljepote pronašao agent. Izgleda da i on polako blijedi iz njenog sjećanja.

„Željela sam iskusiti život u inostanstvu. Ukoliko bi se dobra prilika ukazala opet bih voljela otići. No, sretna sam i kao nastavim raditi ovdje.“

Njen trenutni posao proistekao je iz inicijative Korejske unije mladih. Zabrinjavao ih je rast nezaposlenosti među mladima, koji je dostigao 6,9 posto, dvostruko više od višegodišnjeg prosjeka.

‘Sve je u saradnji’

Planirali su početi skromno, tri stotine mladih deponovalo je manje od 50 hiljada dolara koji će poslužiti kao krizni mikrokrediti za članove kojima budu potrebni.

Cho Keum-Deuk Ceo iz Youth Solidarity Bank, kaže:

„Da bismo kreirali sistem u kojem uzajamno pomažemo jedni drugima moramo izdvajati koliko možemo za zajednički fond. Sve je u saradnji.“

A zbog te saradnje, još jedna mlada žena ne mora više obilaziti biroe za zapošljavanje.

Izvor: Al Jazeera