Indijac žrtva rasističke mržnje u New Yorku

To je drugi put u kratko vrijeme da se takav incident dogodio u podzemnoj (AP)

Trideset jednogodišnja Njujorčanka, uhapšena nakon što je u četvrtak pod podzemnu željeznicu gurnula muškarca i izazvala njegovu trenutačnu smrt, kazala je da je to učinila jer “mrzi muslimane i Indijce”, saopćile su vlasti u Queensu.

“Gurnula sam muslimana pod vlak jer mrzim Indijce i muslimane” od napada na Blizance 2001., kazala je Erika Menendez policiji. Zbog ubistva iz rasističkih pobuda čeka je vjerovatno 25 godina zatvora.


Policija provodi uhapšenu Menendez [AP]

Žrtva, Sunando Sen (46), rođen je u Indiji.

Prema svjedocima, žena je stajala na stanici podzemne željeznice i razgovarala sama sa sobom, a kad je metro prišao dovoljno blizu, gurnula je muškarca koji joj je stajao okrenut leđima te je nije ni primijetio.

Sve su zabilježile nadzorne kamere pa je žena ubrzo uhvaćena.

To je drugi put u kratko vrijeme da se takav incident dogodio u podzemnoj. Početkom mjeseca, 58-ogodišnji muškarac gurnut je na tračnice nakon svađe na stanici. Njegov ubica brzo je uhapšen i optužen.

Od napada na WTC 2001. godine, brojni muslimani u Sjedinjenim Državama žive u otežanim okolnostima. Mediji su pisali o tajnom praćenju članova muslimanske zajednice i nadziranju džamija.

Tužbe zbog diskriminacije

Osmero muslimana iz New Jerseyja podnijelo je i tužbu američkom federalnom sudu protiv njujorške policije, koja već godinama prisluškuje i prati muslimansku zajednicu u tom gradu zbog sumnje da bi mogla biti umiješana u terorističke aktivnosti.

Muslimani iz New Jerseyja tvrde u tužbi da su akcije njujorške policije neustavne, jer su fokusirane na jednu vjersku zajednicu, što predstavlja diskriminaciju.

U protekom periodu zabilježen je i niz incidenata u kojima su muslimanima uništavana imovina ili su bili žrtve fizičkih nasrtaja, jer ih stanovništvo poistovjećuje sa napadačima iz 2001.godine.

U američkoj javnosti i danas se dosta polemizira o tome u kolikoj su mjeri muslimanima na ovom kontinentu narušena ljudska prava i da li su žrtve diskrimancije, te o ulozi samog društva i mjerodavnih institucija u tome. 

Izvor: Al Jazeera i agencije