Indija: Kremirana žrtva silovanja

Članice udruga za prava žena zapalile su svijeće nakon ceremonije kremiranja žrtve silovanja (AFP)

 U Indiji je u nedjelju na privatnoj ceremoniji kremirana mlada žena čije su silovanje i smrt izazvali velike proteste u Indiji i rijetku nacionalnu debatu o nasilju nad ženama.

Njezino je tijelo u nedjelju prebačeno u New Delhi iz Singapura gdje je u bolnici od ozljeda umrla u subotu.

U zračnoj luci u New Delhiju na tužnom su dočeku bili najviši predstavnici države, i premijer Manmohan Singh.

Teške ozljede tijela i mozga

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. decembra.

Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. decembra prebačena u Singapur. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i demonstranata.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava.

Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne proteste i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

Protiv šestorice osumnjičenih za silovanje podignuta je optužnica za ubistvo.

Oštre kritike

Prema zvaničnim izvještajima, 228.650 od ukupno 256.329 slučajeva nasilnih zločina prošle godine počinjeni su protiv žena, a broj silovanja u indijskoj prijestolnici je porastao za 17 posto ove godine.

Više hiljada ljudi je izašlo na ulice od 16. decembra u znak protesta protiv nivoa nasilja i veoma sporog sistema kaznenog pravosuđa.

Vlada zbog oštrih kritika razmatra uvođenje smrtne kazne za najteže napade i obećala je da će ubrzati pravosudni sistem.

Dok više hiljada osoba žali za 23-godišnjom studenticom medicine, policija u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal istražuju još jedno višestruko silovanje.

U posljednjem slučaju, porodica žene je rekla da je šest muškaraca napalo nju i njenog supruga dok su se vraćali kući nakon posla, javio je AP.

Odvukli su ženu na obližnju farmu nakon što su nasuli kiselinu u grlo njenog supruga.

Žena je pronađena mrtva s višestrukim teškim povredama, saopćila je policija, dodavši da očekuju rezultate obdukcije, prenio je AP.

Optužnica nije podignuta. Policijski službenik Sugata Sern kaže da su četvorica muškaraca na ispitivanju zbog povezanosti sa slučajem.

Stavovi Indijaca prema silovanju su tako duboko ukorijenjeni da čak političari često predlažu ženama da ne izlaze noću ni da nose odjeću koju muškarci mogu smatrati provokativnom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je “duboko žaljenje” zbog smrti djevojke i “u potpunosti osuđuje ovaj brutalni zločin”.

“Nasilje protiv žena ne smije nikada biti prihvaćeno, nikada opravdavano i nikada tolerisano. Svaka žena i djevojka ima pravo biti poštovana, cijenjena i zaštićena”, rekao je Ban u saopćenju objavljenom u nedjelju.

Ban zahtijeva od indijske vlade da poduzme korake potrebne za sprječavanje takvih zločina i da dovede počinitelje pred lice pravde.

Izvor: Agencije