Brahimi tvrdi da ima rješenje za Siriju

Lakhdar Brahimi traži diplomatsko rješenje za sirijski sukob (Reuters)

Međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi rekao je u nedjelju u Kairu da ima prijedlog političkog rješenja sukoba koji bi mogla prihvatiti međunarodna zajednica.

“Razgovarao sam o tom planu s Rusijom i Sirijom. Mislim da bi međunarodna zajednica mogla prihvatiti taj prijedlog”, rekao je nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom Al Arabijem.

Stanje u Siriji je “vrlo loše i svakim je danom sve gore”, dodao je. Brahimi, međutim, nije otkrio nikakve detalje o prijedlogu.

Sukobi u Siriji nastavljaju se zajedno s diplomatskim naporima međunarodne zajednice da se sukob okonča. Inicijativa je sada u Moskvi, koja insistira na pregovorima režima i opozicije.

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakhdar Brahimi u potrazi za rješenjem u subotu je otputovao u Moskvu.  Nakon moskovskih razgovora naglasak je ostao na traženju unutarsirijskog dogovora.

I dok se traži diplomatsko rješenje sukoba, Sirijska vojska je prošle sedmice nakon višednevnih napada, zauzela četvrt u Homsu, velikom gradu u središtu zemlje koji je zbog ratnog stanja pogodila teška humanitarna kriza, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Na sjeveru zemlje nastavljaju se borbe pokraj vojnog aerodroma Menagha, blizu Halepa, u koji su pobunjenici ušli u četvrtak nakon višemjesečne opsade, a na hiljade izbjeglica je spas od sukoba potražilo u susjednoj Turskoj.

Izvor: Agencije