Susjedi šalju vojsku u CAR

Na sastanku nije precizirano koliko će trupa biti upućeno u CAR (AFP)

Susjedne zemlje Centralnoafričke republike (CAR) su dogovorile poslati trupe u tu problematičnu zemlju, gdje koalicija pobunjeničkih grupa pokušava svrgnuti predsjednika koji vlada već skoro deceniju.

Predstavnici Ekonomske zajednice centralnoafričkih zemalja sastali su se u Gabonu u petak i nisu precizirali tačno koliko će trupa poslati, niti su rekli kada bi vojna pomoć trebala stići.

Predsjednik Francois Bozize je ranije zamolio za međunarodnu pomoć, dok strahovi od napada pobunjenika na glavni grad u kojem živi 600,000 ljudi, rastu.

U svom obraćanju narodu u Banguiju u utorak, Bozize je zamolio strane sile da pomognu koliko mogu. Prvenstveno je govorio o nekadašnjem kolonijalnom vladaru CAR-a, Francuskoj.

„Francuska može zaustaviti pobunjenike, ali nažalost do sada nisu ništa uradili za nas“, rekao je Bozize.

Francuska je naglasila da njihove snage u toj zemlji služe da zaštite svoje interese, a ne Bozizeovu Vladu.

U petak je Francuska poslala dodatnih 150 trupa u Bangui, kao pojačanje snagama koje su već bile na terenu.

Pojačanje iz Gabona su „mjera predostrožnosti“ za „zaštitu Francuza i Evropljana“, rekao je francuski ministar odbrane.

„Tražimo rješenje kako da što prije pošaljemo trupe“, rekao je ministar vanjskih poslova Gabona, Emmanuel Issoze-Ngondet.

Nove borbe

Ovu je izjavu dao nakon što su vojni zvaničnici CAR-a izvijestili da je došlo do novih borbi u Bambariju, trećem najvećem gradu ove zemlje, koji je pod kontrolu pobunjenika pao prije pet dana.

Vojska je rekla da je preuzela kontrolu nad gradom koji se nalazi na udaljenosti od 385 kilometara od glavnog grada, no ova informacija nije mogla biti potvrđena.

Pobunjenici koalicije Seleka brzo su napredovali od pokretanja ofanzive 10. decembra. Osvojili su četiri regionalna središta, uključujući Ndele na sjeveru, Bambari u centralnom dijelu države, rudarski centar Briu, a u utorak i zapadni grad Kaga Bandoro.

Neki izvještaji sada tvrde da su udaljeni samo 75 kilometara od glavnog grada.

Pobunjenička koalicija je nastala od niza oružanih grupa koje su potpisale odvojene mirovne sporazume 2007. i prošle godine. Sada optužuju Vladu da nije održala svoja obećanja.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada